Així s'ha viscut l'eclipsi total de sol a Mèxic, els Estats Units i el Canadà

Segons la NASA, es tracta de l'eclipsi solar de l'any

RedaccióActualitzat

Poc abans de les vuit del vespre d'aquest dilluns --hora nostra-- ha començat a l'Amèrica del Nord un eclipsi total del sol que s'ha pogut veure en punts de Mèxic, els Estats Units i el Canadà.

Malgrat que el dia estava ennuvolat en molts dels llocs on es podia veure millor, el fenomen ha deixat bocabadat tothom qui ha alçat el cap per mirar cap al cel.

Han estat tres minuts i quaranta segons de foscor. Així s'ha vist des d'Erie, als Estats Units, com ha explicat en directe la corresponsal de TV3 Lídia Heredia:

 

La NASA ja havia advertit que aquest seria l'eclipsi solar de l'any. El primer lloc on el sol ha quedat completament tapat ha estat a Mèxic, quan passaven 10 minuts de les 8 del vespre, hora nostra.

 

A la franja on s'ha pogut veure l'eclipsi, hi viuen uns 30 milions d'habitants, però també són molts els milions de persones que s'hi han desplaçat expressament per veure la Lluna interposada entre la Terra i el Sol.

Una composició de les fases de l'eclipsi vist des de Mazatlan, a Mèxic (Reuter/Henry Romero)

Un dels canvis han experimentat és la caiguda sobtada de les temperatures, un fenomen que en alguns punts no s'ha percebut tant, perquè ja hi feia un dia gris.

Milers de persones s'han aplegat a Times Square (Reuters/Shannon Stapleton)
Esperant l'eclipsi total a Nova York (Reuters/Shannon Stapleton)
Gent aplegada per veure l'eclipsi des de Torreón, a Mèxic (Reuters/Daniel Becerril)
Diverses persones aplegades per veure l'eclipsi des d'una instal·lació esportiva a Texas (Reuters/Christian Monterrosa)
La foscor de l'eclipsi, des d'un punt d'Oklahoma (Reuters/Leah Millis)
L'edifici Edge, a Nova York, s'ha omplert de gent que volia veure aquest fenomen (Reuters/Eduardo Muñoz)

Fins a la zona de l'eclipsi s'hi han desplaçat milers i milers de persones que han agafat vacances, han llogat vehicles i han reservat hotels expressament per a l'ocasió i moltes empreses han aprofitat per fer l'agost abans d'hora.

De fet, les autoritats ja preveien que, tan bon punt s'acabés l'eclipsi, hi hauria problemes de mobilitat a la zona, com quan s'acaba un partit de futbol.

 

Els eclipsis totals de sol com aquest no són gaire habituals i representen una "oportunitat científica única" per estudiar com aquests fenòmens afecten els comportaments humans i animals o com canvien i pertorben la ionosfera terrestre i provoquen fallades en les telecomunicacions.

Però no només hi ha afectacions tecnològiques. La ràpida reducció de la llum solar provocada per l'eclipsi fa que sigui de nit durant el dia durant uns minuts. I això té efectes en el comportament animal i humà.

En eclipsis anteriors, s'han registrat comportaments alterats en diverses espècies animals, mentre que els experts de la NASA consideren que les persones "se senten colpides per la bellesa de l'univers" en un fenomen amb un "poder especial".

ARXIVAT A:
CiènciaEstats UnitsMèxicNASA
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut