Milers de persones es concentren contra la cimera Sánchez-Macron: "Aquí no ha acabat res"

6.500 persones segons la Guàrdia Urbana i 30.000 segons les entitats convocants han protestat en la trobada Sánchez-Macron per demostrar que el procés "no s'ha acabat"

RedaccióActualitzat

"Aquí no ha acabat res!", és el títol del manifest conjunt que ha mobilitzat milers de persones a Barcelona --6.500, segons la Guàrdia Urbana i 30.000, segons l'organització-- contra la cimera hispano-francesa que reuneix Pedro Sánchez i Emmanuel Macron a la capital catalana.

Milers de persones s'han concentrat des de les 9 del matí a les Quatre Columnes de Puig i Cadafalch, als peus de Montjuïc, convocades pel Consell de la República, l'ANC i Òmnium, juntament amb una trentena d'entitats més i el suport d'ERC, Junts i la CUP.

"L'única normalitat democràtica als Països Catalans és la mobilització contínua d'una societat decidida a defensar les seves llibertats nacionals, a exercir els seus drets civils i polítics i a viure en una República catalana, independent, justa i lliure per a tothom", apunta el manifest conjunt que s'ha llegit a la concentració.

Coincidint amb la rebuda oficial del president Pere Aragonès als mandataris espanyol i francès i amb l'inici de les reunions hi ha hagut una sonora xiulada que s'ha allargat mitja hora. Els mandataris eren ben lluny de la concentració, protegits per un gran dispositiu policial.

manifestants davant la font màgica de Montjuïc, a Barcelona
Hi ha hagut una sonora xiulada que s'ha allargat mitja hora (ACN/Aina Martí)

La protesta s'ha allargat fins al migdia.
 

Junqueras ha marxat entre escridassades

La delegació dels republicans l'encapçalava el seu president, Oriol Junqueras, que ha defensat que la seva presència a la protesta és compatible amb el fet que Pere Aragonès sigui a la trobada, cosa que critiquen altres sectors independentistes. "Sempre aprofitarem tots els espais per reivindicar els nostres drets i ho farem dins i fora d'aquesta cimera", ha afirmat en arribar.

Junqueras també ha insistit: "Volem deixar ben clar al govern espanyol que l'independentisme és ben viu". I, a més de treure pit per la reforma del Codi Penal que ha permès derogar la sedició i reformular la malversació, ha afirmat que "el conflicte segueix" i "no s'acabarà fins que el conjunt de la ciutadania de Catalunya pugui votar".

Junqueras ha abandonat la concentració després de rebre escridassades i xiulets d'alguns dels manifestants. "Traïdor" o "botifler" són algunes de les consignes que li han cridat. Fonts d'Esquerra consultades per l'ACN asseguren que Junqueras ja tenia previst marxar perquè a les 10 hores tenia un compromís.

Aquest és el moment:

En una roda de premsa posterior a la cimera, Aragonès ha tret rellevància a la xiulada. "L'independentisme ha sortit al carrer de forma majoritària i amb actitud positiva. Cal valorar això, i no expressions minoritàries", ha remarcat.

Per la seva banda, la presidenta de Junts, Laura Borràs, ha afirmat que hi eren presents perquè "celebrar a Barcelona aquesta cimera i fer-ho, com s'ha dit, per poder ensenyar al món que el procés d'independència s'ha acabat és una provocació i, davant de la provocació, responem amb mobilització".

Representants d'algunes de les entitats que donen suport a la concentració contra la cimera hispano-francesa, davant les Quatre Columnes de Puig i Cadafalch
Representants de les entitats que donen suport a la concentració s'han fet una foto abans de començar (ACN/Mariona Puig)

Borràs ha afegit que celebren "que sigui una manifestació unitària". I preguntada per la presència d'Aragonès, mentre el seu partit es manifesta a l'exterior, ha afirmat: "Junts per Catalunya sempre hi ha estat i és qui decideix que pot estar 'a processó i repicant' qui s'ha d'explicar".

Per part de la CUP, Carles Riera ha dit que "aquí no s'ha acabat absolutament res". "Som aquí per dir-li a Sánchez i Macron que en els Països Catalans la lluita continua fins que no acabem amb la repressió i puguem exercir lliurement els nostres drets".

Riera ha acusat el president de la Generalitat de posar una "pista d'aterratge" amb la taula de diàleg que, segons ell, "no ha servit per l'autodeterminació i l'amnistia, sinó per facilitar la desactivació del conflicte".

Els CDR també han convocat una manifestació contra la cimera (CCMA)

Una segona manifestació dels CDR

A quarts de 12, els Comitès de Defensa de la República (CDR) han iniciat una segona manifestació, fins al consolat francès a Barcelona. "Lluitarem fins a la independència" o "1-O, ni oblit ni perdó" són alguns dels lemes que es poden llegir a les pancartes de la protesta, que ha tallat la Gran Via i a la qual s'han sumat uns centenars de persones.

Cap a la una del migdia, s'han desplaçat amb la intenció de dirigir-se a la plaça de Sant Jaume, segons han anunciat ells mateixos amb megàfons. Diversos agents dels Mossos d'Esquadra els han aturat a la plaça de Catalunya, on hi ha hagut algunes escenes de tensió i algun cop de porra.

El vicepresidents de l'ANC, Jordi Pesarrodona, ha estat un dels manifestants que han fet caure a terra. I l'exvicepresident del Parlament, Josep Costa, ha denunciat també una agressió. Junts ja ha demanat la compareixença al Parlament del conseller d'Interior per l'actuació policial. 

Una estona més tard, han arribat davant del Palau de la Generalitat, on han desplegat una pancarta amb el lema "Defensors mandat 1 d'Octubre".
 

Antidisturbis a la plaça Sant Jaume impedeixen que la manifestació dels CDR avanci cap a Via Laietana
Antidisturbis a la plaça Sant Jaume impedeixen que la manifestació dels CDR avanci cap a Via Laietana (ACN/Maria Asmarat)

Talls a l'AP-7

Una altra de les accions de protesta contra aquesta cimera ha estat a l'AP-7. Una quarantena de persones l'han tallat durant una mitja hora a l'altura de la Roca del Vallès, en sentit nord, cap a Girona, pels volts de les 9 del matí.

Una mica més tard, el trànsit s'ha reobert, però els manifestants han tornat a tallar la mateixa via, una mica més al nord, a l'altura de Llinars del Vallès.

Fins a les 11 del matí han reobert dos carrils i, poc després, la circulació ha tornat a la normalitat.

Unes quaranta persones han tallat la calçada de l'AP-7 cap a les 9 del matí i han provocat retencions (ACN)

La Moncloa minimitza les protestes

Fonts del govern espanyol han considerat que no hi ha hagut una gran mobilització de l'independentisme i creuen que la protesta és un senyal de divisió del moviment

La ministra portaveu, Isabel Rodríguez, ha afirmat que "el que és rellevant" de la cimera amb França "és el que està passant a dins i no a fora".
 

Aragonès ha marxat després de la salutació

La comitiva del govern francès a la cimera l'encapçala Emmanuel Macron, acompanyat de deu ministres del seu govern. L'han rebut el president espanyol, Pedro Sánchez, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

Ha passat a les 11 del migdia al Museu Nacional d'Art de Catalunya.

La presència del president Aragonès s'ha limitat tan sols a aquest moment. No ha estat present en el moment en què s'han sentit els himnes d'Espanya i França i s'ha fet una salutació a les tropes de l'exèrcit espanyol.

Aragonès ha marxat després de la salutació a Macron (EFE/ Quique García)

En una roda de premsa que ha fet menter Aragonès acusa Sánchez d'"imposar la percepció irreal que el conflicte ja no existeix"

 

ARXIVAT A:
FrançaEmmanuel MacronPedro SánchezIndependènciaProcés catalàPere AragonèsAda ColauMoncloa
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut