Jordi Cuixart intentant que els concentrats deixin sortir la comitiva judicial
Jordi Cuixart intentant que els concentrats deixin sortir la comitiva judicial
Barcelona

Els vídeos de Sànchez i Cuixart el 20-S contra els arguments per empresonar-los

RedaccióActualitzat

Pels líders d'ANC i Òmnium, una manifestació pacífica. Per la justícia, tot el contrari: el 20-S, Sànchez i Cuixart van liderar una protesta orientada a impedir l'aplicació de la llei, com a mitjà per impulsar i assegurar la celebració del referèndum i proclamar la república catalana, en contra del que diu la Constitució.

Diuen Sánchez i Cuixart que van col·laborar perquè els agents policials treballesin. No ho veu així la jutge de l'Audiència Nacional, Carmen Lamela, que per concentracions com aquesta de davant de la conselleria d'Economia, i per evitar que es tornessin a repetir, va decretar-los presó provisional sense fiança.

Desconvocar la manifestació

En la seva interlocutòria, Lamela assegura que Cuixart i Sànchez es van erigir com a interlocutors de la concentració. I afegeix que no van fer servir el seu control per desconvocar-la:

"Aquest control mai el van utilitzar per desconvocar o diluir una concentració que havien convocat i que estava coaccionant i impedint  als agents investigadors complir les ordres del jutge."

Abans de les 12 de la nit del 20 de setembre, amb megàfon en mà, Cuixart va dir això:

"Us demanem que en la mesura que sigui possible, d'una manera tranquil·la, avui en pocs moments, dissolguem aquesta convocatòria."

 

Disminuir o no els riscos

Lamela també recull que tot i que les forces de seguretat van intentar negociar-hi, "mai"  van acceptar aquelles opcions que els especialistes de seguretat els van plantejar per "evitar o disminuir riscos":

"Intentant negociar durant almenys cinc vegades amb les forces de seguretat, plantejant diferents opcions que els convenien exclusivament per a les seves finalitats polítiques, però mai acceptant aquelles opcions que els especialistes de seguretat ciutadana proposaven per evitar o disminuir els riscos."

Abans que sortís la comitiva judicial de la conselleria, Cuixart va demanar "tranquil·litat" i que es deixés fer la feina als Mossos i marxar a la coimitiva judicial:

"Deixem que la nostra policia faci la seva feina. És la comitiva judicial, no en fem res d'ella. Que se'n vagin. Se n'han d'anar, que no fan res aquí, que se'n vagin. De debò, company. Hòstia, m'hi deixo la pell com tu... Tranquil·litat, tranquil·litat."

 

Membres de l'ANC i Òmnium, i els mateixos Cuixart i Sànchez, van participar en el cordó per deixar passar els agents de la Guàrdia Civil:
 

La "mobilització permanent"

"El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, va demanar que la mobilització no es detingués. Ambdós, a sobre d'un cotxe de la Guàrdia Civil, van cridar a la 'mobilització permanent' des d'aquell dia a favor del referèndum i en contra de les actuacions ordenades judicialment per impedir-lo."

Sànchez i Cuixart van fer la crida a la "mobilització permanent", a partir de l'endemà i fins l'alliberament de tots els detinguts aquella jornada d'escorcollls de la Guàrdia Civil. 

La magistrada també els ha enviat a la presó perquè podrien destruir proves sobre la seva actuació i perquè se sospita, a més, que tots dos es podrien fugar.

La defensa de Sànchez i Cuixart ha anunciat que recorrerà la decisió de la jutge Lamela. Tenen cinc dies per fer-ho. Però, veient el que diu la interlocutòria, hi ha poques esperances que pugui prosperar i que Cuixart i Sànchez surtin de la presó.

ARXIVAT A:
Procés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut