250 veïns de la Pobla de Segur voten deixar sense carrer Josep Borrell

Un 12% dels possibles votants han participat en la consulta convocada per l'Ajuntament, que permetia triar entre mantenir el nom o canviar-lo pel de passeig 1 d'Octubre

RedaccióActualitzat

Els veïns de la Pobla de Segur, al Pallars Jussà, han votat aquest diumenge si volien mantenir el nom del passeig Josep Borrell o canviar-lo pel nom de passeig 1 d'Octubre. Només hi ha participat un 12% de les persones majors de 16 anys nascudes o domiciliades a la Pobla.

A la consulta, convocada per l'Ajuntament, han guanyat els partidaris de canviar el nom al passeig, amb 250 vots, enfront de 64 partidaris de mantenir-lo com està. També hi ha hagut 5 vots en blanc i 3 nuls.

La papereta amb les dues opcions a votar (CCMA)

L'alcalde, Marc Baró, d'Esquerra Republicana, ha dit que "no s'ha fixat cap mínim de participació" i que, després dels resultats, l'equip de govern "prendrà una decisió les setmanes vinents", valorant la participació i "les sensacions del que vol la gent".

Passeig Josep Borrell Fontelles (Ajuntament)

L'Ajuntament va decidir organitzar la consulta arran de les declaracions de Borrell relacionades amb el procés i l'1 d'octubre del 2017 a Catalunya. El desembre del 2017, en un míting a l'Hospitalet de Llobregat, Borrell va dir que abans de cosir la ferida a Catalunya, calia desinfectar-la.

Aquestes declaracions van fer enfadar veïns de la Pobla de Segur i l'Ajuntament va aprovar una moció l'any 2018 referent al canvi de nom del passeig Josep Borrell i Fontelles amb cinc vots a favor d'ERC, dos a favor del PDeCAT i un vot en contra del PSC. La consulta s'ha fet també en compliment d'un altre acord del ple municipal el febrer del 2020, que va aprovar les normes.

Un moment del recompte dels vots (CCMA)

Els socialistes havien demanat als veïns que no anessin a votar. El PSC ha qualificat la consulta defensada per l'alcalde de "totalment sectària i electoralista, a tres mesos de les eleccions municipals" i ha criticat que està "dividint el poble per interessos electorals".

Aquest diumenge, el PSC ha anunciat que entregaran el Premi als Valors Europeus a Josep Borrell, en un acte l'1 d'abril a Barcelona, com a mostra de suport.

Josep Borrell
Josep Borrell és l'zlt representant d'Afers Exteriors de la Unió Europea (ACN/Albert Cadanet)

Josep Borrell, del PSOE, va néixer a la Pobla de Segur el 1947, però ha fet bona part de la seva carrera política a Madrid. Entre 1979 i 1983 va ser regidor de l'Ajuntament de Majadahonda i als anys 80 va ser diputat al Congrés i ha estat diverses vegades ministre.

El maig del 2019, com a candidat del PSOE al Parlament Europeu, Borrell va anar a la Pobla de Segur i va deixar clar que no tenia por de tornar-hi després de la polèmica que va sorgir sobre la voluntat de canviar de nom el seu carrer. Va dir llavors que si volien canviar-lo "no passarà res" i que el més important és que no fos un motiu de "picabaralla".

Josep Borrell és l'alt representant de la Unió Europea per a Afers exteriors i Política de Seguretat i vicepresident de la Comissió Europea. Aquest diumenge viatja a Algèria, en visita oficial, per reforçar les relacions bilaterals del país africà amb el bloc europeu.

ARXIVAT A:
Josep Borrell
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut