sensesostre
Un "sense sostre" dorm al carrer a Barcelona.
Barcelona

Els "sense sostre" a Barcelona creixen un 32% des del 2008 fins a les 2.791 persones

Un de cada tres "sense sostre" que malviu als carrers de Barcelona és fruit de la crisi. La xifra de persones sense llar ha augmentat en un 32% en els últims quatre anys, coincidint amb l'empitjorament de l'economia. Segons les dades de la Xarxa d'Atenció a Persones Sense Llar, a la capital catalana hi ha 2.791 persones que no tenen casa. D'aquestes, 1.533 viuen al carrer o en barraques. El 2008, aquesta xifra no arribava al miler. A més, hi ha 1.258 que són acollides cada nit per diverses entitats socials.

RedaccióActualitzat
Els anys més durs de la crisi han fet augmentar el nombre de persones que viuen en situació de pobresa extrema a la capital catalana. A Barcelona hi ha 2.791 persones sense llar. Això representa un 32% més que a l'any 2008. 678 persones més en quatre anys de crisi, segons un estudi que ha fet l'ajuntament de la ciutat i la Xarxa d'Atenció a Persones Sense Llar (XAPSLL).

L'informe "Diagnosi 2011" és una fotografia de la nit del 8 de novembre passat. La Xarxa va realitzar un recompte de persones sense llar i va comptabilitzar 838 persones dormint al carrer, a les quals se n'afegeixen 695 més en assentaments o barraques i 1.258 més que estaven allotjats passant la nit en els centres d'acollida.

L'estudi constata que creix el nombre de persones autòctones que recorren a albergs, augmenten les famílies que han de recórrer a centres socials i les persones que viuen en barraques. La meitat dels "sense sostre" dormen en centres d'acollida i la resta al carrer o en assentaments.

Famílies senceres al carrer

L'Ajuntament calcula que unes 90 famílies viuen en els assentaments de la ciutat. Al novembre del 2011 ja eren un total de 178 persones. Només vuit mesos abans eren 114.

Precisament, davant l'augment de famílies sense llar, l'Ajuntament anuncia que aquest any estarà acabat un equipament amb 40 habitatges per acollir famílies desnonades. També s'està projectant un altre centre per a allotjaments temporals fins que es trobi un habitatge més definitiu.

El perfil sense llar

El perfil de la persona que dorm al carrer és el d'un home, d'entre 26 i 45 anys, que pernocta directament al carrer o en caixers, majoritàriament als districtes de l'Eixample i Ciutat Vella.

A més, s'ha fet un informe de salut de les persones sense llar en situació de malaltia crònica o avançada. De les 1.304 persones estudiades, el 29% té una malaltia, el 3,1% tenen reconegut algun grau de dependència i el 12,8% tenen certificat de disminució.

Monitoritzant la crisi

La Xarxa d'Atenció a Persones sense Llar està formada per 27 entitats, entre les quals hi ha l'Ajuntament de Barcelona. Al març del 2008 ja es va fer el primer recompte. Entre aquesta data i el 8 de novembre, el nombre de persones que pernocten al carrer ha augmentat un 27% i el de les que estan allotjades en equipaments de la Xarxa, un 5,7%.

El projecte de recompte ha comptat amb la col·laboració de l'Obra Social La Caixa i de 700 persones voluntàries, que van recórrer tota la ciutat la nit del 8 de novembre, i que van observar les persones sense llar, sense despertar les que dormien, per la qual cosa ha estat difícil determinar-ne l'edat, sexe i procedència exacta d'alguns dels "sense sostre".
Anar al contingut