Barcelona

Els promotors celebren les propostes d'habitatge de la llei òmnibus per reactivar el mercat

El govern català vol incentivar les vendes amb algunes propostes dins de la llei òmnibus, com, per exemple, que les persones amb pisos de protecció oficial puguin adquirir una altre habitatge. Els promotors han vist de bon ull aquesta llei -criticada durament per l'oposició-, però voldrien que s'anés més enllà. Diuen que la Generalitat podria posar al seu abast el sòl de què disposa actualment.

Actualitzat
A mitjans del 2007 es firmava el Pacte Nacional de l'Habitatge. L'objectiu del tripartit era facilitar-hi l'accés. El pacte va anar acompanyat d'una llei que ara el govern vol reformar dins de la llei òmnibus. Creuen que són unes modificacions necessàries per adaptar-se als temps que corren. En aquest sentit, el secretari general d'Habitatge, Carles Sala, considera que "el 2007 érem en un extrem del pèndol, però el vam deixar anar i ara som just a l'altra punta. El problema és portar-lo a una situació d'equilibri".  

Mesures per donar aire al sector

Alguna de les modificacions que han aixecat més polseguera també van causar rebombori quan es van aprovar. Es vol derogar l'expropiació forçosa de pisos buits. De fet, des que va entrar en vigor aquesta mesura no s'ha portat mai a terme.

D'altra banda, aquells ciutadans a qui s'hagi adjudicat un pis de protecció podran posteriorment comprar un segon habitatge si la seva situació econòmica millora, o si, per exemple, reben una herència.

Són mesures que pretenen donar una mica d'aire a constructors i promotors. Així, per exemple, si la llei actual preveu que en les promocions de més de 5.000 metres quadrats es reservi un 20% per habitatge protegit, amb la modificació no serà necessari.

Però si un promotor fa pisos protegits es podrà encarregar ell mateix d'adjudicar-los. Amb la llista de compradors sota el braç, al promotor li serà més fàcil trobar finançament per començar les obres. Carles Sala ha indicat que "respectant el registre de sol·licitants, [els constructors] podran adjudicar ràpidament els habitatges perquè es puguin començar a construir".

La demanda de promotors i constructors


Unes mesures que els promotors i constructors veuen de bon ull. Però afirmen que caldria anar més enllà. Diuen que la Generalitat podria posar al seu abast el sòl de què disposa actualment.

Enric Reyna, president dels promotors: "Demanem poder fer habitatge, i també protegit. Com que l'administració té sòl, si es posés a disposició a l'abast del promotor a un preu accessible perquè la vivenda també ho fos, això seria beneficiós per a tots".

D'altra banda, en el cas d'aquells que volen comprar un habitatge protegit i que tenen dificultats per aconseguir un crèdit, la Generalitat diu que treballa amb les entitats per trobar mecanismes nous per accedir-hi, ja que les mesures que s'han provat fins ara no han funcionat.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut