Requena és l'únic municipi valencià que pot elaborar cava legalment (ACN/Neus Bertola/Jordi Marsal)
La guerra del cava

Els productors valencians guanyen la batalla: podran utilitzar la DO "Cava de Requena"

Després d'anys de litigi judicial, el Tribunal Suprem no ha admès el recurs de la Denominació d'Origen (DO) Cava, encapçalada per cellers catalans, que s'oposaven a aquesta denominació

Actualitzat

Aquesta història acaba --amb quasi tota probabilitat-- amb un brindis amb cava en un despatx d'un celler de Requena, al País Valencià. Coincidint amb la campanya de Nadal, el Tribunal Suprem ha donat la raó als productors d'espumosos d'aquest municipi valencià, que podran fer servir la denominació d'origen "Cava de Requena" per als seus productes.

Després d'anys de litigi judicial, el magistrat no ha admès el recurs de la Denominació d'Origen (DO) Cava, que s'oposava a què l'única zona productora de cava valencià fos coneguda amb aquest nom.

L'ens regulador, encapçalat per cellers catalans, no acceptava "Requena" perquè considerava que podria confondre el consumidor: Requena també és el nom dels vins que es produeixen sota la DO Utiel-Requena.


Disputa pel nom

El conflicte va començar fa gairebé quatre anys, quan es va proposar identificar les àrees de producció de la DO Cava a tot l'Estat.

Els elaboradors de Catalunya, Aragó, la Rioja, Navarra, el País Basc i Extremadura van acordar ser designats com a "Comtats de Barcelona", "Vall de l'Ebre" i "Vinyes d'Almendralejo", respectivament.

Però per als productors valencians va començar una disputa pel nom i el Consell Regulador s'hi va acabar referint com a "Zona de Llevant".

Un nom que aquests elaboradors han rebutjat fins al punt de deixar d'incloure cap denominació a les ampolles.

Ara, amb la sentència sota el braç, podran començar a envasar amb la referència de la seva població a les etiquetes. S'espera que les primeres ampolles sota el nom de "Cava de Requena" es comercialitzin el 2024.


El cava valencià guanya terreny

Abans del litigi pel nom, els elaboradors de cava valencians ja havien aconseguit el 1990 que el Suprem obligués a incloure'ls dins de la DO Cava, fet que havia despertat el rebuig dels productors catalans.

Requena es va convertir aleshores en l'únic terme municipal de tot el País Valencià que pot elaborar cava legalment i amb el mètode tradicional.

Des de fa poc més d'un any compten, a més, amb un representant al Consell Regulador.

Amb tot, l'auge productiu i la popularitat del cava valencià ha augmentat en els últims anys, amb un rècord de vendes de 13,5 milions de botelles el 2022.

ARXIVAT A:
JudicialConsumAgricultura
Anar al contingut