Els preus moderen la pujada al novembre i les pensions del 2024 pujarien un 3,76%

L'electricitat, els carburants i els aliments han contribuït a la moderació de la inflació interanual a Espanya

RedaccióActualitzat

Els preus van pujar un 3,2% al novembre, segons la dada avançada de l'IPC que ha fet pública aquest dimecres l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Són tres dècimes menys que el mes anterior.

Amb tot, la inflació interanual al conjunt d'Espanya continua per sobre del 3%.

La dada de l'IPC del novembre és la que completa la sèrie de dotze mesos per calcular l'increment de les pensions l'any que ve. Així doncs, si es confirma la xifra, a mitjans de desembre la pujada de les pensions el 2024 serà d'un 3,76%.

L'any passat van augmentar un 8,5%, però cal recordar que aleshores les pujades de preus van arribar a superar els dos dígits.

Per tant, si l'INE confirma, a mitjans de desembre, aquestes dades, una pensió mitjana de 1.200 euros mensuals s'incrementaria al voltant de 45 euros per 14 pagues, segons els càlculs del Ministeri d'Inclusió i Seguretat Social.

Aquesta dada fa referència a les pensions contributives. Les més baixes, les mínimes i les no contributives, pujaran al voltant del 6,8%.

La inflació subjacent, en el 4,5%

Segons el Ministeri d'Economia, la baixada de l'índex de preus es deu a l'electricitat, els carburants i els aliments, que també han moderat les pujades.

Pel que fa a la inflació subjacent, que exclou els aliments no elaborats i l'energia, segueix el lent camí descendent, i se situa en el 4,5% al novembre. El mes passat estava en el 5,2%.

Normalment, les pujades de preus comencen per la inflació general i quan s'estenen a la resta de l'economia és quan comença a pujar la inflació subjacent. Des de fa un any, se situa per sobre de l'índex general, però ara, amb aquest descens de set dècimes, les dues línies s'estan acostant. Això, segons els experts, és un senyal de normalització dels preus.

.

ARXIVAT A:
Economia de butxacaPensionsIPC
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut