Els pagesos francesos encara mantenen les protestes que col·lapsen les carreteres

El primer ministre, Gabriel Attal, ha anunciat mesures per intentar desbloquejar el conflicte, com eliminar els impostos del gasoil d'ús agrícola

RedaccióActualitzat

"Posarem l'agricultura al davant de tot", ha declarat el primer ministre francès, Gabriel Attal, però no n'hi ha prou per calmar "la ira dels pagesos", com diu el moviment sindical FNSEA, que està darrere de la protesta dels últims dies, amb importants talls de carreteres, aquest divendres, que han deixat molts camions bloquejats.

Ha estat una jornada complicada a la Catalunya Nord i a tot l'estat francès, però no s'ha arribat a complir l'amenaça de bloquejar la capital, París. Els agricultors han pressionat amb barricades a les carreteres, pendents de les mesures que ha anunciat el govern francès per revertir la situació.

Marxa de tractors a l'A-1 a Charmant, prop de París (Reuters/Yves Herman)

Anunci de noves mesures

Des d'una granja a l'Alta Garona, el primer ministre ha anunciat un paquet de deu mesures, en què destaca la decisió d'eliminar els impostos al dièsel per a ús agrícola. El govern abandona així els plans per reduir-ne les exempcions fiscals.

Gabriel Attal també ha anunciat que es facilitarà l'accés a l'aigua, se simplificaran els tràmits administratius i que augmentaran els controls perquè els distribuïdors no paguin preus per sota dels costos.

Des de l'Índia, on està de viatge oficial, el president Emmanuel Macron també ha dit que a la cimera de la Unió Europea de l'1 de febrer demanarà simplificar la Política Agrària Comuna (PAC) i que s'elimini l'obligació de deixar en guaret un 4% de la terra.

Per al FNSEA, són mesures insuficients i demanen a Attal que s'assegui a la taula negociadora per avançar en les reivindicacions dels agricultors.

En canvi, l'instigador inicial i figura simbòlica de la revolta, Jérôme Bayle, ha defensat aixecar la barricada que ha impedit la circulació de l'autopista A-64.

Molts camions s'han hagut de desviar per Figueres pel tall de la frontera (ACN)

Problemes a la frontera

Les concentracions han provocat greus problemes de trànsit aquest divendres també a l'AP-7 en sentit nord, amb centenars de camioners atrapats, i s'ha desviat la circulació per la sortida Nord de Figueres, just abans de la frontera.

S'han arribat a tallar tots els accessos a l'autopista des del Voló, la Jonquera i Perpinyà, per la protesta dels pagesos, que s'ha fet de forma pacífica.

Un agricultor amb un cartell on diu "La nostra fi serà la vostra fam" (EFE/Sebastien Nogier)

Els convocants han acusat el govern francès de no ajudar-los prou per fer front als preus baixos que els distribuïdors paguen pels aliments i reclamen centenars de milions d'euros en ajudes "immediates". Es queixen que s'afavoreix l'agricultura industrial i reclamen solucions per a les petites explotacions familiars.

En alguns casos, com prop de Nimes, els agricultors han buidat la càrrega de camions espanyols. Sobre això, la federació Fepex, que agrupa el sector productor i exportador de fruites i verdures, ha reclamat que es respecti el dret a la lliure circulació.

Tot i això, Fepex ha dit que entén el malestar dels agricultors francesos i ha criticat la falta de coherència entre la política agrària i la política comercial. Consideren que els productors comunitaris estan en desavantatge competitiu davant de països tercers.

El Consell d'Agricultura i Pesca de la Unió Europea va destacar que cal proporcionar les condicions necessàries perquè els agricultors europeus puguin garantir la seguretat alimentària de manera sostenible i rendible, amb uns ingressos justos.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, també va instar dijous els agricultors europeus a rebaixar la creixent "divisió i polarització" en qüestions relacionades amb el sector agroalimentari. "Les coses han de millorar", va dir des de Brussel·les, durant una trobada per debatre el futur estratègic de l'agricultura a la Unió.

ARXIVAT A:
FrançaAgricultura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut