Els ossos polars podrien extingir-se abans del 2100 pel canvi climàtic

Segons un estudi publicat a la revsita "Nature", la conservació de la massa de gel, l'hàbitat dels ossos polars, és crucial per a la seva supervivència

Actualitzat

Si es manté la projecció actual d'emissions de gasos d'efecte hivernacle, la major part de la població d'ossos polars tindrà greus problemes per sobreviure a partir del 2080 i podria arribar a desaparèixer el 2100.

Segons un estudi publicat per la revista "Nature", els ossos polars depenen del gel per caçar; per poder atrapar les seves preses esperen durant hores en els forats formats pel gel que utilitzen les foques per respirar. A mesura que disminueix la superfície de gel pel canvi climàtic, també podria fer-ho el nombre d'ossos polars.

Al mar de Beaufort d'Alaska ja s'ha detectat un descens d'entre el 25 i el 50% de la població d'ossos polars, i a la badia de Hudson, l'hàbitat de l'os polar de més al sud, s'ha comptabilitzat una caiguda de la població del 30% des del 1987.


Dificultats per reproduir-se

L'estudi alerta que a curt termini, el 2040, és molt probable que els ossos polars comencin a tenir dificultats per reproduir-se, i això provocaria la desaparició de l'espècie en certes zones.

La investigació planteja dos escenaris d'emissions de gasos d'efecte hivernacle: si tot continua com està, els ossos polars probablement només podrien sobreviure a les illes de la Reina Isabel, a l'Àrtic canadenc.

Si les emissions es redueixen moderadament, continua sent probable que els ossos polars tinguin problemes greus per reproduir-se el 2080 a les zones situades més al sud.

Os polar, Groenlàndia
Os polar, Groenlàndia

 

Quan de temps poden aguantar sense menjar?

Aquests animals estan acostumats a dejunis de mesos, però necessiten la temporada de caça d'hivern per poder sobreviure tot l'any i reproduir-se.

Steven Amstrup, un dels autors de l'estudi i científic en cap de l'ONG Polar Bears International, va assenyalar que, a partir del pes màxim i mínim dels ossos i modelitzant la seva despesa energètica, s'ha calculat que el nombre límit de dies en dejuni que pot sobreviure un os polar és de 125.

Aquestes dades les han creuat amb les condicions de les diferents regions en què aquests animals viuen al voltant del pol nord. Amstrup diu que és important destacar que aquestes projeccions són bastant conservadores.

En concret, l'estudi assumeix que l'estat dels ossos polars a l'inici del dejuni és molt millor que el real. També s'ha agafat el mínim d'energia que es considera necessària per mantenir la seva activitat, segons Amstrup.

"El més probable és que l'impacte que vam pronosticar passi molt abans del que suggereix l'estudi."

Els estudis previs assenyalen que, fins i tot si es reduïssin les emissions de gasos d'efecte hivernacle de forma immediata, el planeta trigaria entre 25 i 30 anys a estabilitzar la massa de gel degut a la gran quantitat de CO2 present a l'atmosfera.

Per això hi ha pessimisme, perquè la conservació de l'hàbitat dels ossos polars és crucial per a la seva supervivència.

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut