La majoria de cicloturistes venen dels Estats Units
Catalunya al dia

"La manera d'arreglar-ho no és l'odi": parlen els negocis del turisme de bicicleta a Girona

Aquest grup d'empresaris, que han patit danys i pintades, crearan una associació per defensar els seus interessos a la taula de diàleg que s'engegarà amb l'Ajuntament i la plataforma que demana el decreixement turístic de la ciutat

Enllaç a altres textos de l'autor

Fèlix Martín

Periodista de Catalunya Ràdio a la demarcació de Girona

@FelixMartin67
Actualitzat

Els establiments de Girona relacionats amb el món de la bicicleta han respost per primera vegada a les veus que els acusen de promoure un turisme elitista i adreçat sobretot a esportistes estrangers. La tensió entre els col·lectius que defensen una ciutat menys massificada i els comerços dedicats al turisme de bicicleta s'han traduït les últimes setmanes en pintades i danys als panys d'algunes botigues.

Si fa tot just una setmana es va constituir la Plataforma pel Decreixement Turístic de Girona, els empresaris del sector ciclista han anunciat que també s'agruparan en una associació i ja han avançat que estan d'acord que cal posar ordre per garantir la convivència a la ciutat.

Pintades a la seu de l'Associació Turística d'Apartaments (Imatge cedida a l'ACN per l'ATA)


Admeten errors

Els empresaris de l'anomenat turisme de bicicleta ja s'han reunit amb l'Ajuntament i, a més de posar ordre, reconeixen que s'han d'integrar més al teixit social de la capital gironina per tal que els veïns no els vegin com a forans. Segons Irene Bou, portaveu del col·lectiu, una de les prioritats demana potenciar l'ús del català:

"Entenc que hi hagi algú que se senti exclòs, però crec que la manera d'arreglar-ho no és l'odi. Crec que hi ha certa desconeixença i estic d'acord que la gent que només parla en anglès ha d'aprendre a parlar català o castellà."

Conscient que la presència de ciclistes pedalant pel barri vell a qualsevol hora del dia molesta, està d'acord que cal seure per parlar-ne "perquè tothom -bicicletes i vianants- tingui clar que s'han de complir certes normes". I per afavorir la integració d'aquests establiments a la ciutat té clar que cal posar-se a treballar com més aviat millor.

Els empresaris asseguren que la majoria de comerços són de capital català (Marc Güell/3Cat)


Demanen diàleg per trencar estereotips

La portaveu del col·lectiu d'establiments ciclistes proposa, entre altres coses, prohibir el pas de les bicicletes en alguns carrers i organitzar algunes activitats familiars. Creu que a Girona s'ha instal·lat la idea que "la bicicleta és una cosa de rics i pijos", i creu que això haurà de canviar perquè la bicicleta és essencialment un mitjà de transport i "potser d'aquí a dos anys pel barri vell només hi podran circular aquest tipus de vehicles".

Darrere del col·lectiu hi ha una cinquantena de comerços:

"No tots els establiments són de gent de fora, la majoria som d'aquí. Cal escoltar tothom i intentar pacificar l'enrenou que hi ha."

En els pròxims dies constituiran formalment l'associació per tenir una veu unitària en el procés negociador engegat amb l'Ajuntament i la Plataforma pel Decreixement Turístic. L'objectiu és posar en marxa un pla d'acció integral que trobi l'equilibri entre la seva activitat i la vida dels veïns.

 

ARXIVAT A:
Turisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut