Sitges

Els museus de la façana marítima de Sitges tanquen per ser restaurats

El Museu Maricel de Mar, Can Rocamora i el Cau Ferrat de Sitges, anomenats els museus de la façana marítima, han tancat les portes perquè els restauradors desmuntin tot el material que contenen i es puguin començar les obres de restauració, condicionament i remodelació a mitjan juny. Segons Antoni Sella, director del Consorci de Patrimoni de Sitges, les obres han de servir per resoldre tots els problemes dels museus.

Actualitzat
Els edificis, a banda de ser antics, estan situats damunt del mar i això provoca problemes d'humitat, salinitat i rovell. A més, s'han de fer obres d'adaptació per a la conservació de les obres, la seguretat i l'accessibilitat.

Els museus de la façana marítima de Sitges estan ubicats damunt d'un penya-segat sobre el mar i no tenen fonaments. El pas del temps i les condicions meteorològiques han provocat que "la necessitat de restaurar-los sigui imperiosa", com ha constatat Antoni Sella.

Aquests museus han "esperat molts anys l'oportunitat per adaptar-se a les necessitats dels museus" actuals, ha afirmat Sella, "però es tracta d'una obra molt complicada per la seva gestió i ubicació al centre històric de la ciutat" i també per l'elevat finançament que necessiten les obres.

Des de principis d'any s'han començat a desmuntar els museus i es preveu que aquesta feina s'allargui fins al 15 de juny. Es tracta d'una feina lenta i laboriosa, ja que implica una tasca de revisió de totes les peces, de documentació i de reubicació.

A més, tots tres edificis contenen petites rajoles i arrambadors ceràmics que necessiten un personal específic que faci la feina de treure les rajoles una per una sense que es trenquin ni s'esquerdin.

Tot i la transformació que viuran els museus, Sella ha afirmat que el repte per al Cau Ferrat és que el visitant "no noti pràcticament res més enllà d'allò imprescindible", com pot ser "una obertura perquè hi puguin accedir els minusvàlids o una sortida d'emergència".

Pel que fa al Maricel, els canvis es notaran sobretot perquè es farà una nova zona de circulació per fer possible un diàleg amb el mar. Segons Sella, la gràcia d'aquests edificis és la seva localització davant de mar, però per qüestions de conservació s'ha hagut de tancar la mirada al mar. Amb el nou projecte es vol recuperar aquesta mirada.

Mentre durin les obres de restauració dels edificis, les obres que formen part dels museus "viatjaran" per diferents ciutats de Catalunya a través d'exposicions itinerants. La primera serà al mes de maig al Museu Picasso, on aniran bona part de les pintures del Cau Ferrat.
Anar al contingut