Els Mossos ha confiscat nou obres falses, algunes de les quals es venien per 1.500 euros

Els Mossos investiguen la venda d'obres falses atribuïdes a Banksy fetes amb cartró

La policia investiga quatre persones i confirma que van vendre almenys 25 obres a compradors europeus i dels Estats Units, que n'arribaven a pagar 1.500 euros

Actualitzat

Els Mossos d'Esquadra han desmantellat un taller i diferents punts de venda des d'on es distribuïen obres atribuïdes a l'artista Banksy, però que realment les havien fet, amb cartró i esprai, una jove parella de seguidors de l'artista en un pis de Saragossa. 

De moment, hi ha quatre persones investigades per estafa continuada i contra la propietat intel·lectual, però no es descarta que pugui haver-hi més persones implicades en uns fets que s'han batejat com "cas Cartró". 

La policia ha documentat la venda de 25 obres falses a compradors de l'estat espanyol, Alemanya, Suïssa, Escòcia i els Estats Units. Algunes víctimes van arribar a pagar 1.500 euros per una única obra i es calcula que l'estafa supera els 10.000 euros.

La investigació va començar el juliol de l'any passat quan els investigadors van detectar la venda d'un nombre destacable d'obres atribuïdes a Banksy en plataformes en línia, sales de subhasta i antiquaris.

Van poder confiscar nou obres i van identificar el principal distribuïdor a Barcelona, una persona amb coneixements del món de l'art. A més, van detectar que una entitat distribuïdora l'havia ajudat a elaborar certificats fraudulents de les obres i els Mossos també n'investiguen el responsable. 

Dos joves seguidors de Banksy creaven les obres fraudulentes que després un distribuïdor venia arreu del món (Mossos d'Esquadra)

Obres fetes a base de cartró per una parella de seguidors de Banksy

Les obres falses les confeccionaven en un pis de Saragossa una parella de joves seguidors de l'artista urbà i amb problemes econòmics, que les venien al distribuïdor per un preu que no superava els 80 euros.

Segons la policia, les obres es feien sobre cartró amb esprai, utilitzant plantilles i incorporant-hi segells de tinta i adhesius per fer-les més atractives. L'empresa Pest Control, l'únic organisme oficial que autentifica les obres de Banksy, va confirmar als Mossos que les obres i els certificats eren falsos. 

Els investigats feien creure als compradors que les obres provenien del projecte artístic Dismaland, un parc d'atraccions creat per Banksy a Anglaterra. Per això les acompanyaven de justificants fotocopiats d'entrades al parc. 

Les obres atribuïdes a Banksy es feien amb cartró i esprais, com aquests que ha confiscat la policia en un pis de Saragossa (Mossos d'Esquadra)

A l'interior del recinte s'hi exposaven obres de desenes d'artistes i s'especula que Banksy hi hauria amagat obres fetes per ell perquè els visitants les poguessin trobar. Amb tot, la policia explica que això no s'ha pogut contrastar i que, en qualsevol cas, mai no ha existit una botiga que vengués les seves obres.
 

 

 

ARXIVAT A:
PolicialArt
Anar al contingut