Imatge d'arxiu d'una concentració de metges en vaga davant de Salut (Foto: ACN)
Imatge d'arxiu d'una concentració de metges en vaga davant de Salut (Foto: ACN)
Barcelona

Els metges denuncien que Salut vol retallar un 8% el pressupost dels hospitals de l'ICS

Els facultatius no descarten fer vaga si es confirma la nova tisorada a la sanitat pública. El sindicat majoritari, Metges de Catalunya, avisa que l'Institut Català de la Salut té previst retallar 100 milions d'euros el pressupost per al 2013.

Redacció/ACNActualitzat
Els metges catalans denuncien que Salut vol fer una nova retallada d'un 8% en el pressupost dels hospitals de l'ICS. El sindicat majoritari, Metges de Catalunya, ha alertat que l'Institut Català de la Salut els ha comunicat que treballa amb una tisorada de gairebé un 8% del pressupost del 2013 en comparació amb el del 2012. Segons la delegada del sindicat Rosa Boyé el gerent de l'ICS, Joaquim Casanovas, els va comunicar que per al 2013 haurien de retallar 100 milions d'euros respecte el pressupost que es va fer el 2012, que era de 2.728 milions, amb la qual cosa per aquest any comptaríem amb 2.518.

Segons la delegada sindical, també se'ls ha informat que aquesta retallada hauria de ser principalment en el capítol de personal, ja que no es pot reduir l'activitat assistencial. El sindicat ha considerat que aquesta retallada és "inassumible".

No descarten la vaga

Per això, els metges no descarten fer vaga si es confirma una nova tisorada a la sanitat pública. Els facultatius diuen que una nova rebaixa afectaria inevitablement l'activitat assistencial i empitjoraria les seves condicions laborals, que en els últims tres anys han acumulat una pèrdua salarial al voltant d'un 30%.

8 hospitals amenaçats

Aquest dimecres al matí el sindicat ha fet assemblees informatives als 8 hospitals de l'ICS per informar de les conseqüències si s'acaba confirmant la tisorada. Entre aquests hospitals hi ha la Vall d'Hebron de Barcelona, l'Arnau de Vilanova de Lleida, el Joan XXIII de Tarragona i el Josep Trueta de Girona.

Metges de Catalunya ha alertat que l'Hospital Josep Trueta de Girona entrarà "en estat de coma" si ha d'assumir una tercera onada de retallades. Segons el portaveu del sindicat a Girona, el doctor Josep Vilaplana, els hospitals de l'Insitut Català de Salut (ICS) ja han perdut qualitat assistencial en els últims anys i alerta que és "inassumible" una altra reducció del pressupost, que calculen que seria d'entre el 7 i el 10%.

Vilaplana avisa que "no seria tocar os, sinó trencar-lo" i que acabaria de forma fulminant amb el model sanitari públic. Per a ell, algunes de les conseqüències que podria tenir són un augment de les llistes d'espera, metges insuficients o quiròfans tancats.
Anar al contingut