Els menors acollits a Terrassa que van denunciar maltractaments a Ucraïna es queden, per ara

Els jutges han acceptat les mesures cautelars que havia demanat l'advocada dels adolescents, i ja han tornat amb les seves famílies d'acollida, però el cas encara no està tancat

RedaccióActualitzat

La Diana i l'Oleg van arribar fa dos anys a Catalunya, fugint de la guerra d'Ucraïna, i aquí van ser acollits per dues famílies que, a principis d'aquest any, van rebre un requeriment per retornar-los al cap de pocs dies al seu país. Tots dos són orfes i vivien a Níkopol, a l'est del país, on la mateixa família d'acollida, segons va explicar la Diana al programa "Tot es mou" de TV3, els maltractava.

Des d'aleshores han estat en un centre de menors de la DGAIA. Mentrestant, la seva advocada va sol·licitar cautelarment que no fossin traslladats a Ucraïna i ara els jutges han acceptat aquestes mesures i els menors han pogut tornar amb les seves famílies d'acollida.

Els magistrats consideren que Ucraïna no és un país segur per traslladar-hi els menors: "els dos jutges han entès que es tracta d'un destí d'alt risc" ha explicat Clàudia Morató, l'advocada dels menors, aquest dimarts al mateix programa de TV3.


El procés judicial continua

Aquesta decisió, però, no és una sentència. Es tracta d'una interlocutòria que paralitza el trasllat cautelarment, però, per continuar el procés judicial, l'advocada dels nens presentarà una demanda sol·licitant que es mantingui la resolució de desemparament dels menors vigent fins ara.

Morató explica que, si bé els pares d'acollida ucraïnesos poden seguir reclamant el retorn dels menors, "els hem de donar una doble protecció".

D'una banda, perquè "són nens refugiats per un conflicte bèl·lic" i, de l'altra, els maltractaments fan que "el retorn a la casa d'acollida d'Ucraïna hagi de ser inviable."

Entrada de la Ciutat de la Justícia, a l'Hospitalet de Llobregat
Entrada de la Ciutat de la Justícia, a l'Hospitalet de Llobregat (Europa Press/Departament de Justícia)

Aviat, l'Oleg farà 13 anys i la Diana ja en té 16, fet que podria facilitar-li que es quedi a viure a Catalunya, ja que, segons ha explicat Morató, el codi civil ucraïnès permetria que els majors d'aquesta edat puguin establir-se lliurement fora d'Ucraïna. 

La Diana ho explicava així:

"No hi vull tornar; la família em maltractava, no em volia. Aquí tinc una família a la qual estimo molt i ells a mi." 

Fa dos anys que estudia a l'Institut de Terrassa i la seva voluntat és quedar-se a viure a Catalunya: "Aquí també tinc l'oportunitat d'estudiar i treballar, i tinc els meus amics que també estan amb mi".

Morató lamenta que, fins ara, la Direcció General d'Atenció a la Infància i Adolescència no els ha ajudat i que més aviat l'han tingut "en contra". 

La DGAIA argumenta que vetllen pel benestar dels infants, però que no poden prendre decisions ni per sobre del govern ucraïnès ni dels jutges.

El cònsol ucraïnès a Barcelona, que manté contacte amb l'Ajuntament de Níkopol i la policia nacional ucraïnesa -que són les autoritats que van sol·licitar el retorn dels nens- recorda que el cas no està tancat.

Amb tot, afirma que el consolat no es vol posicionar públicament per no perjudicar el procés judicial, de manera que no defensarà ni que els infants es quedin a Catalunya ni que siguin retornats. 

 

ARXIVAT A:
Ucraïna
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut