23 autors premiats en la fotografia conjunta que s'han fet a la Pedrera
23 autors premiats en la fotografia conjunta a la Pedrera

Els llibres premiats: palmarès de recomanacions per aquest Sant Jordi

TV3 i Catalunya Ràdio reuneixen els autors i autores més premiats del país en una imatge inèdita a la Pedrera

RedaccióActualitzat

Poesia, narrativa, assaig, breu, infantil... Quin llibre comprar o regalar per Sant Jordi? Una bona guia poden ser els premis literaris. Atorgats per la crítica, associacions, llibreries i les mateixes editorials, són una bona radiografia de les últimes novetats i dels gustos actuals.

23 dels autors i autores premiats del país han donat el tret de sortida a Sant Jordi en una fotografia conjunta inèdita. TV3 i Catalunya Ràdio els ha reunit a La Pedrera. A la imatge, els autors s'han cobert el rostre amb els exemplars dels seus llibres. 

Us deixem 37 recomanacions premiades per aquest Sant Jordi. Del Nadal, al Sant Jordi, passant pel Planeta, el Carles Rahola, l'Òmnium, el Pla i el Carles Riba.

 

"Morir-ne disset", de Sergi Belbel (Proa) - Premi Sant Jordi de novel·la

 

Debut narratiu del dramaturg terrassenc Sergi Belbel amb un exercici virtuós que fa protagonista Ernest Calvo, fill d'una família immigrant vinguda del sud d'Espanya que neix i creix en una ciutat industrial del Vallès. Belbel ha construït un artefacte que retrata la societat catalana a partir de jocs lingüístics i dosis elevades d'humor negre. El protagonista es confessa autor d'una sèrie d'assassinats comesos entre l'intent de cop d'estat del 23F del 1981 i els Jocs Olímpics de Barcelona del 1992.
 

"Declaració d'invencions", de Ricard Sunyol (Proa) - Premi Mercè Rodoreda de contes

 

Debut literari del publicista Ricard Sunyol. Una col·lecció de relats plens d'humor absurd escrits des d'una concepció lúdica i irreverent de la literatura. "Declaració d'ions" ens ofereix relats amb les instruccions sobre com hauríem de caminar o que expliquen la història d'un entomòleg que intenta esbrinar per què el seu pare xiula a totes hores. Una festa de la imaginació.
 

"Si entra boira no tendré on anar", d'Antoni Vidal Ferrando (Proa) - Premi Carles Riba de poesia

 

Un llibre que consagra l'obra del poeta de Santanyí (Mallorca), que rep el Carles Riba amb 76 anys. "Si entra boira no tendré on anar" explora la condició humana amb poemes d'il·lusions desfetes, somnis que no arriben i el pas del temps. Un poemari ple de clarobscurs que també reivindica elements de la naturalesa i la presència del mar com a metàfora de la vida, escenari de calma i de llibertat i també de tempestes i naufragis.
 

"La vall de la llum", de Toni Cruanyes (Destino) - Premi Josep Pla

 

"Aquest llibre recorda la vida del meu avi, que és la història d'un temps, d'un país. És un homenatge a una generació sencera d'homes i dones que van sobreviure a una guerra quan eren nens i que ara han hagut de fer front a la pandèmia des de la residència geriàtrica. La compilació d'una vida que abraça gairebé la totalitat del segle XX m'ha portat per viaranys insòlits. He descobert secrets del meu avi i també he entès millor algunes de les decisions que va prendre al llarg de la seva vida."

Són paraules de Toni Cruanyes, editor i presentador del "Telenotícies vespre" de TV3, autor d'aquest llibre, en què evoca la figura del seu avi i la història del seu poble, Canet de Mar.
 

"Benvolguda", d'Empar Moliner (Columna Edicions) - Premi Ramon Llull

 

"Benvolguda" és la història de la Remei, una il·lustradora que acaba d'entrar en l'edat de la menopausa i que intueix que el seu marit, un músic d'orquestra, l'enganyarà amb una jove violinista. Un relat explicat amb l'estil desimbolt de l'autora que no amaga una reflexió sobre el pas del temps, el perdó, el matrimoni i l'amistat.
 

"L'espai d'un instant", de Daniel Cid (Empúries) - Premi Just M. Casero

 

Daniel Cid, professor de disseny al Regne Unit, firma aquesta novel·la curta, reconeguda amb el premi gironí Just M. Casero. Una obra formalment atrevida fonamentada en la mirada particularíssima del seu protagonista i narrador, un barceloní de l'Eixample, emigrat a Manhattan, retornat a un barri xino en venda i també estiuejant juvenil a Mallorca.

 

"Els culpables", de Marc Quintana (Angle Editorial) - Premi Pin i Soler - Ciutat de Tarragona

 

Pep Palacín, àlies Tallaferro, està a punt de morir dessagnat i esbudellat. En aquest lent trànsit de la vida a la mort, té temps de repassar algunes vivències i records dels pintorescos personatges que habiten el seu poble, Saurri, al Pirineu, prop d'Andorra. I mentre va rememorant aquest tapís grotesc de persones i fets insòlits, Tallaferro intentarà descobrir qui, d'entre tots ells, l'ha assassinat. "Els culpables" és una obra de Marc Quintana, autor nascut al Pont de Suert, que va créixer a la vall de Boí i que va fer estudis de Bioquímica i Biologia a Barcelona.

 

"Amor a l'art", de Tània Juste (Columna Edicions) - Premi Prudenci Bertrana

 

La historiadora de l'art Tània Juste ha construït una història a partir del descobriment que fa una jove estudiant del retrat d'una pintora avantguardista, morta de forma prematura. Una novel·la en què l'art funciona com a mirall de les nostres vides.

 

"El país de l'altra riba", de Maite Salord (Proa) - Premi Proa de novel·la

 

L'escriptora Maite Salord, consellera i presidenta del Consell Insular de Menorca durant deu anys, ha deixat l'exercici de la política professional i torna a la novel·la amb "El país de l'altra riba", guardonada amb el Premi Proa de novel·la. Una història d'amor i supervivència, inspirada en fets històrics, entre Menorca i Algèria.
 

"Distòcia" de Pilar Codony (L'Altra Editorial) - Premi Documenta

 

Un dels valors del premi Documenta, reservat a autors menors de 35 anys, sempre té el valor de descobrir-nos veus noves. Pilar Codony és veterinària d'animals de granja, sobretot vedells, i "Distòcia" és el seu llibre de debut. Una novel·la amb una mirada íntima i valenta sobre la maternitat i l'avortament i que el jurat del premi va considerar que tenia "una escriptura àgil, molt llegidora, i una llengua genuïna, entenedora i naturalíssima, lluny d'artificis i pirotècnies embafadores".
 

"Un grapat de pedres d'aigua", de Manel Ollé (La Breu Edicions) - Premi Jocs Florals de Barcelona

 

Manel Ollé, professor d'estudis xinesos a la UPF i d'escriptura literària a l'Escola Bloom, ha escrit un aplec de haibun, composició oriental composta d'una prosa poètica seguida d'un haiku a mode de coda, però els ha portat temàticament al seu món i a la seva experiència.
 

"Intent de poemari", d'Irene Gómez (Galerada) - Premi Amadeu Oller de Poesia

 

La poetessa de 22 anys Irene Gómez Diéguez és la guanyadora del 57è Premi Amadeu Oller per a poetes inèdits menors de 30 anys. Filla de Sant Vicenç dels Horts, és graduada en arts liberals a la Universitat anglesa d'Essex, especialitzada en comunicació."Intent de poemari" es vertebra en el joc, la ironia i la transgressió de les formes textuals. Amb Joan Brossa com a autor de capçalera, la poesia visual d'Irene Gómez Diéguez planteja al lector un joc de paranys i enigmes per desxifrar.
 

"D'una sola branca", de Susanna Rafart (Proa) - Premi Miquel de Palol de poesia. Premi Llibreria Nollegiu de poesia

 

Susanna Rafart Corominas es va donar a conèixer amb el premi Carles Riba l'any 2001 pel llibre "Pou de glaç". 20 anys després ha estat doblement premiada per "D'una sola branca", un poemari en què presenta el recorregut metafòric d'un caminant a través d'una natura boscosa i freda, presidida per la mort i pels records.
 

"La Via Augusta del segle XXI", de Josep Vicent Boira (Pòrtic) - Premi Carles Rahola d'assaig

 

El geògraf Josep V. Boira repassa en aquest premiat assaig l'accidentada trajectòria de l'anomenat corredor mediterrani, des dels llargs efectes de la decisió peninsular de tenir un ample de via de tren diferent del de la resta d'Europa fins a la situació actual. S'hi analitzen la dècada ominosa (2002-2011) i la dècada lluminosa (2011-2021), amb protagonistes tan antagònics com José M. Aznar, Eliseu Climent, Loyola de Palacio, Ana Pastor o Artur Mas. S'hi aborden projectes polítics com l'Euroregió de Pasqual Maragall o el regionalisme mediterrani d'una certa dreta, propostes que es contraposen al model centralista de Madrid més dur.
 

"Lluny vol dir mai més", de Marc Cerrudo (Amsterdam) - Premi Roc Boronat

 

Un debut amb premi el de Marc Cerrudo a "Lluny vol dir mai més". Un exercici desbordant d'imaginació. A través d'un exèrcit de veus i un imaginari sense límits, la primera novel·la de Marc Cerrudo ens endinsa en un periple urbà de vint-i-quatre hores, mirall infal·lible de la tragicomèdia de viure a la ciutat en ple segle vint-i-u. Sebastià Portell ha dit: "La novel·la funciona com un rellotge per dos elements: l'emoció i l'humor.
 

"Els insubmisos del mar" d'Imma Tubella (Columna Edicions) - Premi Néstor Luján

 

Imma Tubella, que va ser rectora de la UOC del 2006 al 2013, torna a la novel·la històrica fent memòria d'una colònia de pirates establerts al nord de Madagascar on, en ple segle XVIII, imperava la llibertat absoluta i la democràcia plena. La colònia feia honor al mite que l'envoltava: una comunitat d'homes i dones afamats d'esperança que gaudien dels mateixos drets i que tenien com a objectiu alliberar territoris i persones de qualsevol injustícia. Una utopia real que permet somniar en un món on no hi ha ni Déu ni amo i on els valors són la llibertat, la igualtat, la cooperació i el dret a la felicitat.
 

"Las formas del querer", d'Inés Martín Rodrigo (Destino) - Premi Nadal

 

Totes les formes de l'amor en aquesta història que es capbussa en els records de la família de la dona protagonista, Noray, confrontada a la mort inesperada dels seus avis. Una novel·la que va fer guanyar el Nadal a Inés Martín Rodrigo, una reconeguda periodista cultural del diari ABC.
 

"El año del Búfalo", de Javier Pérez Andújar (Anagrama) - Premi Herralde de novel·la

 

Javier Pérez Andújar és un dels autors més lliures i heterodoxos i aquí fa un salt més amb una obra inclassificable com "El año del Búfalo", tot un desafiament al lector, una aventura carregada d'erudició, talent, imaginació i humor que el jurat del Premi Herralde va tenir la gosadia de premiar.
 

"La palabra que aparece", d'Enrique Díaz Álvarez (Anagrama) - Premi Herralde d'assaig

 

Un llibre, subtitulat "El testimonio como acto de supervivencia", és un assaig sobre la violència i la paraula. El seu autor, el mexicà Enrique Díaz Álvarez, és escriptor i professor de la facultat de Ciències Polítiques i Socials de la UNAM, de Ciutat de Mèxic. Dona classes de Pensament Polític Contemporani i Llenguatge, Cultura i Poder.
 

"Lugar seguro", d'Isaac Rosa (Seix Barral) - Premi Biblioteca Breve

 

El sevillà Isaac Rosa ha escrit una novel·la pensada pels temps incerts que vivim. "Lugar seguro" segueix durant 24 hores Segismundo García, un comercial que ven búnquers low-cost, com a promesa de salvació quan arribi el col·lapse global. Una obra incòmoda i irònica que funciona com a mirall del món actual.
 

"La bestia", de Carmen Mola (Planeta) - Premi Planeta

 

Carmen Mola, en realitat, no existeix. És el pseudònim dels guionistes Jorge Díaz, Agustín Martínez y Antonio Mercero. "La bestia" és la quarta història que escriuen plegats després de "La novia gitana", "La red púrpura" i "La nena". Un història monstruosa ambientada a Madrid, en ple segle dinou, en un període de pandèmia pel còlera.
 

"Leña menuda", de Marta Barrio (Tusquets) - Premi Tusquets

 

"Leña menuda" és una història carregada de dolor a partir de la feliç notícia d'un embaràs desitjat. D'aquesta novel·la que descobreix Marta Barrio al gran públic, la desapareguda Almudena Grandes va dir que, després de llegir-la, cap lector en surt indemne: "Una crònica implacable del patiment capaç de projectar llum i esperança en el futur".

 

"La verda és porta", de Joan Todó (Godall Edicions) - Premi Finestres

 

Un dels llibres més sorprenents de l'últim any, que ha rebut elogis de la crítica i aquest primer premi de narrativa en català de la llibreria Finestres, dotat amb 25.000 euros. Un llibre consagrat al personatge de l'escriptor i radiofonista Joaquim Soler i Ferret, però de qui el seu autor afirma, de forma contundent, que no és una biografia.
 

"Vides potser", de Joan Vigó (La Breu Edicions) - Premi No Llegiu

 

Un vigilant de sala de museu reconvertit en detectiu privat rep el seu primer encàrrec d'un client anònim. Haurà de seguir l'enterramorts d'un poble de la costa. Per dur a terme la investigacio, s'instal·la a la vila i es relaciona amb els seus habitants, amb una identitat que li permet passar desapercebut. Aquesta recerca, a priori rutinària, el durà per un camí inesperat amb l'aparició d'una dona excepcional que l'arrossegarà cap a una passió molt particular. Les vides que investiga, juxtaposades amb el dia a dia de l'investigador, acabaran mostrant existències farcides de secrets, zones fosques, fetitxismes i fantasmes personals.
 

"Entre l'infern i la glòria", d'Àlvar Valls (Edicions de 1984) - Premi Crexells

 

"Entre l'infern i la glòria" és una novel·la que narra la vida i l'obra d'un dels grans escriptors catalans de tots els temps, Jacint Verdaguer. L'autor hi retrata una vida que per al seu protagonista va ser un infern i alhora un doble procés d'ascensió a la glòria: la glòria terrenal del poeta i la glòria celestial a què aspirava el sacerdot.
 

"Junil a la terra dels bàrbars", de Joan-Lluís Lluís (Club Editor) - Premi Òmnium

 

"Una vegada hi havia un home que menyspreava la seva filla." Amb començament de rondalla apareix l'heroïna d'aquesta història, anomenada Junil. "Junil a la terra dels bàrbars" és una novel·la d'aventures, un viatge per l'Imperi romà en què la poesia, la llengua i la traducció són el motor de l'acció d'aquesta nova novel·la, la setena que fa, firmada per un dels autors nord-catalans més admirats.
 

"La casa de foc", de Francesc Serés (Proa) - Premi Llibreter

 

Imaginem una petita vall remota a la Garrotxa. Una nit d'hivern hi arriba un nouvingut per instal·lar-s'hi. L'home rep l'encàrrec de fer classes particulars a una noia de 13 anys, filla i neta de la família més influent de la vall. "La casa de foc" relliga les cases de la vall i les vivències dels seus habitants en una història que combina realisme i elements màgics.
 

"Àunia", d'Ivan Vera (Akiara Books) - Premi Llibreter Juvenil

 

Fins fa poc més de dos mil anys, i des de temps immemorial, Catalunya estava poblada pels ibers, els nostres avantpassats. L'Àunia és una noia ibèrica, de la tribu dels indigets, una hàbil caçadora que amb només tretze anys es rebel·la contra el rol que li imposa la societat i se'n va de casa a la recerca de la llibertat. És l'època, però, en què ha començat la invasió dels romans, que volen imposar les seves lleis i la seva llengua. I també és el temps en què Anníbal travessa Catalunya i recluta ibers per marxar cap als Alps i enfrontar-se amb els romans. L'Àunia es farà dona en temps de guerra, coneixerà l'amor i l'odi, la solidaritat i la traïció, i lluitarà fins al final per defensar la llibertat, la seva i la del seu poble.
 

"Els angles morts" de Borja Bagunyà (Periscopi) - Premi de la Crítica (narrativa)

 

Una obra exigent de Borja Bagunyà, professor de teoria de la literatura a la Universitat de Barcelona i cofundador de l'escola literària Bloom. La biga mestra d'"Els angles morts" és el seu tercet protagonista: el matrimoni sense fills format per Morella, un professor d'universitat més aviat ensopit, que veu barrada la seua promoció com a catedràtic, i Sesé, una ginecòloga amb una personalitat complexíssima. Una parella estable en la seva paradoxal disfuncionalitat que en algun moment ha d'acollir el seu nebot Olof, "una barreja de seny o bogeria, de sensatesa i irracionalitat, de pudor i desvergonya".
 

"La vista als dits", de Joan Todó (La Breu Edicions) - Premi de la Crítica (poesia)

 

"La vista als dits" recull, revisats, els dos primers llibres de poesia de Joan Todó publicats en aquesta mateixa col·lecció de La Breu Edicions: "Los fòssils al ras" i "El fàstic que us cega". Aquests llibres estaven exhaurits i d'aquesta manera l'autor els torna a posar en circulació revisitant-los i llimant-ne alguns defectes. Aquest ha estat un gran any per a Joan Todó, també reconegut per la seva obra narrativa "La verda és porta".
 

"Azucre", de Bibiana Candía (Pepitas de Calabaza) - Premi No Llegiu

 

"Azucre" és la primera novel·la que escriu l'autora gallega Bibiana Candia, que fins ara havia publicat poemes i contes. A finals del segle dinou, Galícia viu assetjada per la fam i la malaltia. "Azucre" reviu la història de molts joves gallecs que van emigrar a Cuba buscant una vida millor i que van acabar sent venuts com a esclaus. Una obra que treu a la llum la història de moltes veus silenciades.
 

"La señora Potter no es exactamente Santa Claus", de Laura Fernández (Random House Mondadori) - Premi Finestres (narrativa en castellà)

 

Laura Fernández és un cas a part a la narrativa en castellà. Escriptora i periodista cultural, ha guanyat el primer premi de la llibreria Finestres, amb 25.000 euros de dotació, amb un exercici desbordant d'imaginació, "La señora Potter no es exactamente Santa Claus": un entramat esbojarrat de situacions i personatges diversos que coincideixen tots ells a la ingrata ciutat de Kimberly Clark Weymouth, on una escriptora va ambientar un famosíssim conte infantil titulat, precisament, així: "La señora Potter no es exactamente Santa Claus":
 

"Capità Lluc", de Carles Sala (La Galera) - Premi Folch i Torres

 

Un dels autors més prolífics de la literatura infantil en català, Carles Sala, narra la història de dues colles d'amics rivals que, amb la complicitat d'avis i àvies, emprenen un viatge per veure el mar. Amb il·lustracions de Joan Subirana, "Capità Lluc" està protagonitzat per un infant cec i combina humor i aventura, una fórmula que ha convertit Sala en un dels escriptors més aclamats pels infants. Mestre de formació, Sala ja va ser guardonat amb el premi Josep M. Folch i Torres l'any 2009 per "Cornèlius i el rebost d'impossibles".
 

"Els últims dies del falcó", de Gabriel Bardala (Cruïlla) - Premi Gran Angular

 

L'any 1730, Alphonse Piquemal arriba a Borbó, una illa isolada al mig de l'oceà. Busca algun exemplar de dodo, un ocell pràcticament extingit, per afegir-lo al catàleg de l'Enciclopèdia. Alphonse és un apassionat de la història dels pirates, i justament a Borbó està empresonat Olivier Levasseur, dit el Falcó, un capità pirata llegendari que no vol revelar on va amagar el seu gran tresor. A l'illa, Alphonse també coneixerà el món, cruel i injust, dels esclaus i els cimarrons.
 

"Un ewok al jardí", de Pedro Ramos (Edebé) - Premi Edebé Juvenil

 

Pedro Ramos ha escrit una ficció sobre un tema molt present entre el jovent, especialment després de la pandèmia: la depressió i el suïcidi. El jurat dels prestigiosos Premis Edebé han reconegut l'atreviment d'abordar un tema complex com aquest pensant en els lectors joves.
 

"Rei", de Mónica Rodríguez (Edebé) - Premi Edebé Infantil

 

"Rei" és una novel·la sobre l'abandonament i la solitud en la infantesa. Mónica Rodríguez es basa en el cas real d'un nen que va viure durant dos anys al carrer, acollit per una manada de gossos
 

"L'assassina de Venècia", de Pol Castellanos (Estrella Polar) - Premi Ramon Muntaner

 

Una aventura emocionant a la recerca de la llibertat. Venècia, 1914. La Carla Herzog, a punt de complir catorze anys, descobreix que té el poder de preveure desgràcies poc abans que es produeixin. El seu pare, un home molt ric i poderós i amb una mentalitat molt estricta, l'acusa de bruixeria i la tanca en un reformatori. Una nit, la Carla aconsegueix escapar juntament amb dos companys. Tots tres viatjaran a diversos llocs d'Europa a la recerca d'un llibre misteriós que conté l'explicació dels seus poders, alhora que la policia de Venècia busca la Carla acusant-la falsament d'assassinat. Mentrestant, esclata la Primera Guerra Mundial.

ARXIVAT A:
LiteraturaSant Jordi
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut