Hokkaido

Els líders del G-8 pacten reduir a la meitat les emissions de CO2 pel 2050

Important avenç el que han fet aquest dimarts els vuit països més rics del món per lluitar contra el canvi climàtic. El G-8 ha assolit un principi d'acord per reduir en un 50% les emissions de CO2 a l'atmosfera de cara al 2050. El tractat superaria els compromisos de la cimera de l'any passat a Alemanya. Aquí, la reducció de les emissions de gasos contaminants era només una declaració d'intencions i no una proposta en ferm. Ara, el text s'ha de debatre però, si els membres del G-8 l'aproven, seria d'obligat compliment per a tothom, fins i tot els Estats Units.

Actualitzat

Aquest objectiu és complicat per la crisi energètica mundial. El G-8 ha demanat als països productors de petroli que col·laborin i incrementin la producció per frenar l'escalada de preus.

Sobre el pacte de reducció d'emissions, també s'han de pronunciar les Nacions Unides. El procés ha de culminar el 2009 a Copenhaguen, on s'ha de consensuar un nou acord per substituir el Protocol de Kyoto.

A la cimera de Hokkaido, s'han exposat els mateixos números que a la de l'any passat a Alemanya, és a dir, reduir a la meitat les emissions en un termini d'uns 40 anys. La novetat és que aquests números es considerarien ara seriosament i no com una fita només desitjable.

Les discussions, però, no estan tancades. El Japó és manté com el principal instigador de les accions contra el canvi climàtic. La Unió Europea ha expressat el seu desig de complir objectius a més curt termini -reduir les emissions un 20% el 2020- i ha pressionat els Estats Units per aconseguir un grau de compromís més elevat. El govern de George Bush és, però, reticent. De la seva banda, els Estats Units han plantejat que les economies emergents, com la Xina o l'Índia, se sumin també a l'acord.

Precisament, els presidents de Mèxic, el Brasil, l'Índia i la Xina, algunes d'aquestes economies emergents, viatgen aquest dimarts a Hokkaido en qualitat de convidats per participar en el debat sobre el canvi climàtic.

Una reunió similar és la que van mantenir els líders del G-8 amb les dirigents de set països africans. El tema era la crisi per l'encariment dels aliments. Els representats africans buscaven aconseguir duplicar les inversions al continent en dos anys tal com el G-8 es va comprometre al 2005, però l'acord no ha estat possible.

Sancions a Zimbabue

Els responsables dels set països més rics del món més Rússia han anunciat també que imposaran sancions contra els individus "responsables de la violència" a Zimbabue. És el que han decidit en les converses que han mantingut sobre política exterior, sobretot sobre la situació d'aquest país africà i els programes nuclears de Corea del Nord. Tot i que, de moment, no han transcendit més detalls de la decisió, el president del Senegal ha llançat un missatge als dirigents de G-8. Creu que les seves sancions contra els violents seran inútils i ha reclamat temps a la medicació africana.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut