Gran pla aeri de l'abocador de Can Mata (Cedida a l'ACN per Nedgia)

Els Hostalets de Pierola, a favor d'ampliar l'abocador de Can Mata, el més gran de Catalunya

Amb un 58% dels vots, els veïns han aprovat l'ampliació del dipòsit en una consulta popular en què han pogut participar els majors de 16 anys

Redacció / ACNActualitzat

Els veïns dels Hostalets de Pierola, a l'Anoia, han votat aquest diumenge a favor de l'ampliació de l'abocador de Can Mata en una consulta en què ha participat el 44,83% del cens. El sí ha guanyat per un 58'11% dels vots.

En concret, hi ha hagut un total de 659 vots a favor467 en contra. També hi ha hagut 4 vots en blanc i 4 vots nuls.

L'Ajuntament, que ha pres aquesta inciativa, assegura que tot i que no és vinculant en respectarà el resultat. Actualment, a l'abocador li queden uns 3 anys de vida útil i, si s'aprova l'ampliació, tindria uns 8 anys més de trajectòria.

A la consulta, hi han pogut votar els més grans de 16 anys.

En aquest abocador, el més gran de Catalunya, cada any hi van a parar 900.000 tones de residus, tant d'urbans com d'empreses, considerats no perillosos.

Hi ha queixes de la pudor que arriba al poble, però l'empresa assegura que fa el possible per minimitzar aquestes molèsties.

 

Un veí votant en la consulta (ACN /Lourdes Casademont)

 

50% del pressupost

Ara, l'abocador controlat i l'ecoparc ocupen 77 hectàrees que aviat estaran plenes. Per això demanen poder-ho ampliar a 15 hectàrees més a canvi d'aportar 3,6 milions d'euros al pressupost municipal. Això és la meitat del pressupost anual del municipi.

En aquesta consulta, l'Ajuntament no es vol posicionar. L'alcalde, Gerard Parcerisas, explica que els diners de l'abocador s'utilitzen per tenir més serveis que qualsevol altre poble de 3.000 habitants: "Tenim el doble de pressupost que ens pertocaria si només fem cas a la demografia."

L'abocador de Can Mata va començar a funcionar clandestinament a principis dels anys 70 i, a l'octubre de 1985, l'Ajuntament li va concedir la llicència d'activitats classificades per a residus sòlids urbans. L'empresa Cespa –filial de Ferrovial- és l'encarregada de gestionar l'equipament.



"Ens preocupa el llegat que deixarem a les generacions futures"

Des de la plataforma Tanquem Can Mata es mostren totalment contraris a l'ampliació de l'abocador. Consideren que "el front de l'explotació on s'aboquen les deixalles quedarà més a prop del nucli del municipi i, per tant, les pudors i molèsties es percebran molt més".

El president de la plataforma, Carles Bou, explica que, a més, els veïns també els afecta el trànsit constant de camions i "alteracions del paisatge i de la geografia de la zona".  Bou assegura que estan preocupats "pel llegat que deixarem a les generacions futures i les possibles afectacions que pugui haver-hi per la salut, la fauna i el medi ambient".

Des de l'empresa Cespa asseguren que estan treballant per "reduir al màxim" els episodis de pudor. La delegada d'àrea de dipòsits controlats de l'empresa Vanessa Capel explica que "no podem assegurar al 100% que no hi hagi pudor perquè al final estem tractant amb residus i lixiviats, però posem tot el que tenim al nostre abast per intentar minimitzar-ho".

Assegura que estan clausurant cada any diverses hectàrees de l'abocador amb l'objectiu que el 2024 s'hagin segellat un total de 60 hectàrees que "tindran zero emissions d'olor i seran totalment verdes".

Si el resultat de la consulta popular és un no a l'ampliació de Can Mata, l'empresa apunta que haurien d'estudiar la seva "viabilitat econòmica" i també fer una reestructuració integral de la companyia a nivell de país.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut