Sant Joan Despí

Els fills de Centelles acusen la Generalitat d'"intent d'espoli" de l'arxiu fotogràfic

Els fills del fotoperiodista Agustí Centelles Ossó han explicat al programa "Els matins" de TV3 els motius que els han portat a vendre l'arxiu fotogràfic del seu pare al Ministeri de Cultura per 700.000 euros. Sergi i Octavi Centelles han explicat a TV3 que la venda de l'arxiu del seu pare al Ministeri de Cultura és irrevocable. Se senten indignats amb la Generalitat perquè les ofertes que els feien eren inconcretes i, a més, pretenien una incorporació immediata, sense consultar-los, del llegat de Centelles al Patrimoni Cultural Català, una acció que han qualificat d'"opa i d'intent d'espoli" com el que que va patir el seu pare durant el franquisme.

Actualitzat
L'arxiu fotogràfic de la Guerra Civil d'Agustí Centelles anirà a parar al Centre Documental de la Memòria Històrica de Salamanca, malgrat el malestar que ha fet palès el govern pel fet que l'arxiu surti de Catalunya. "Les nostres demandes no eren tant econòmiques com de difusió", han justificat els fills de Centelles, que també han afegit, "per als que ens diuen pesseters", que "no hem tret ni un sol euro" de les exposicions que s'han fet fins ara de l'arxiu.

Els germans Centelles han explicat que fins fa uns dies havien prioritzat sempre la proposta de la Generalitat, però que la venda al govern espanyol és ara irrevocable. Els papers "estan signats i està feta la venda", amb "el compromís" de complir tot el que els fills d'Agustí Centelles demanaven. I han afegit que aquest matí mateix han enviat un correu electrònic a la ministra de Cultura manifestant, en majúscules, la seva voluntat que el llegat del seu pare es quedi a Salamanca i no es cedeixi a cap altra administració.

"Opa" contra l'arxiu

I és que Sergi i Octavi Centelles també acusen la Generalitat d'haver intentat "una opa" contra l'arxiu pel fet d'haver fet obert un expedient per incloure les fotografies al Patrimoni Cultural Català, en un intent que no poguessin sortir de Catalunya, sense haver-los comunicat la decisió encara ara. Els dos germans han titllat aquest acte d'"intent d'espoli", un "espoli" similar al que el seu pare va patir l'any 39.

Els dos germans també han acusat la Generalitat d'haver filtrat a la premsa l'oferta que els havia fet el Ministeri de Cultura i de voler-se "aprofitar" d'ells. També han admès que "en aquests moments" la venda al ministeri és un acte de "revenja" fruit de la indignació amb què han viscut les negociacions amb la Generalitat.
Anar al contingut