Barcelona

Els estudiants catalans reben el 9% de les beques del ministeri d'Educació tot i representar un 15% del total d'alumnes

Els estudiants universitaris catalans reben només el 9% de les beques que entrega el ministeri d'Educació, tot i representar el 15% del total d'alumnes matriculats a l'Estat espanyol, segons dades del curs 2006-2007. Davant d'aquesta situació, que posa en evidència que l'oferta pública de beques és del tot insuficient i que el seu import no cobreix bona part de les despeses dels joves, la Generalitat demana que s'acceleri el traspàs de competències per acabar amb aquesta discriminació. En ocasions, les beques privades promogudes per bancs i caixes ajuden a compensar aquestes mancances.

Actualitzat
Dades del curs 2006-2007 mostren que a Catalunya hi havia matriculats 225.181 alumnes, cosa que representa el 15,2% del total d'alumnes de l'Estat espanyol (1.483.181 estudiants). Pel que fa als estudiants becats, del total de 299.119 amb beques només el 9% són universitaris catalans (26.922 joves).

Recentment, l'Associació de Joves Estudiants de Catalunya va presentar un estudi sobre el cost de la universitat. L'AJEC sumava als 1.000 euros de la matrícula el preu del transport, el dels menús i el dels llibres i fotocòpies, i la xifra total de despeses pujava fins a gairebé 7.600 euros si l'estudiant viu en una residència universitària i fins a gairebé 8.000 euros si comparteix el pis amb altres joves.

A falta que es resolgui el traspàs de competències, les beques que dóna la Generalitat es dirigeixen a fomentar l'estudi de determinades titulacions on ha baixat la demanda, com és el cas de les enginyeries de telecomunicacions i informàtica.

Beques del ministeri d'Educació

En el cas de les beques compensatòries -les que més diners donen a l'estudiant-, que tenen un import de 2.525 euros anuals, la renda anual màxima d'una família de tres membres per poder accedir-hi ha de ser de 10.337 euros. L'import puja als 13.557 euros de renda màxima per a famílies de quatre persones i a 16.770 euros com a màxim si la família és de cinc membres.
 
Fa uns quants mesos, el ministeri d'Educació va aprovar una beca salari dotada amb 2.800 euros anuals pensada perquè els universitaris amb rendes més baixes no haguessin de deixar els estudis per treballar.
Anar al contingut