Els efectes de l'escalfament global, "pitjors i més ràpids del que es preveia"
L'escalfament global porta paisatges més àrids (PxHere)

Els efectes de la crisi climàtica, "pitjors i més ràpids del que es preveia"

És una de les conclusions del grup de científics que assessora la Conferència de l'ONU sobre Acció Climàtica

Xavier DuranActualitzat

L'escalfament global està produint uns efectes pitjors i més ràpids del que es preveia fa una dècada. Aquesta és la inquietant conclusió de l'informe del grup de científics que assessora la Conferència de l'ONU sobre Acció Climàtica. 

L'informe, titulat "Units en la ciència", analitza el període 2015-2019. I destaca l'augment de temperatura experimentat en aquests anys:

"La temperatura mitjana global entre el 2015 i el 2019 porta camí de ser la més elevada de qualsevol període equivalent des que hi ha registres. S'estima que en aquest moment la temperatura és 1,1 oC  per sobre dels nivells preindustrials (1850-1900) i 0,2 oC més càlida  que en el període 2011-2015."

A més, l'augment del nivell del mar s'està accelerant i també s'ha produït un augment del 26% en l'acidesa dels oceans des de l'inici de l'era industrial. L'acidificació té, entre altres efectes, una menor disposició de calci per als animals amb closca i per a molts ecosistemes, com les barreres de coral. Això pot tenir efectes molt negatius en els més de mil milions de persones per a les quals els organismes marins són la principal font de proteïna.
 

Augmenta la concentració de gasos d'hivernacle

La causa principal ha estat l'augment de les emissions de CO2 degudes a l'ús de combustibles fòssils, que ha estat superior a un 1% anual i que el 2018 va créixer un 2%. Tot i el gran creixement de les energies renovables, els combustibles fòssils segueixen dominant el sistema mundial d'energia.

I el problema no és només el diòxid de carboni, que ara es troba un 146% per sobre de la seva concentració abans de l'inici de l'era industrial, cap al 1750. Altres gasos defecte hivernacle també han pujat: el metà (CH4) té un concentració un 257% superior a l'anterior al 1750 i l'òxid de dinitrogen (N2O) és un 122% superior.

Segons els científics, les emissions no assoliran un màxim el 2020, tal com es volia aconseguir. Ni tan sols creuen que, al ritme actual, s'arribi a aquest màxim el 2030. Per tant, seguirien creixent durant més d'una dècada.
 

Compromisos insuficients

L'informe valora negativament les contribucions que diversos països han plantejat per disminuir les emissions. Amb les actuals, suposant que es complissin, la temperatura mitjana pujaria entre 2,9 i 3,4 graus l'any 2100 -sempre respecte als nivells preindustrials- i després continuarien amunt. 

Si es pretén limitar l'augment a 2 oC caldria triplicar els compromisos de reducció d'emissions. I per arribar a l'augment ideal, que no superi 1,5 oC, caldria multiplicar per cinc els objectius dels plans d'acció.

L'informe recorda que l'escalfament global podria arribar a superar un punt de no retorn i per això demana accions immediates:

"Assolir els Acords de París requereix accions immediates i i que contemplin tots els factors per abastar una descarbonització profunda complementada amb polítiques ambicioses, protecció i millora dels embornals de carboni i la biodiversitat i esforços per eliminar CO2 de l'atmosfera."

Limitar l'augment de temperatura, afirmen, hauria d'anar de bracet amb altres objectius, com assolir un desenvolupament sostenible i erradicar la pobresa. L'escalfament global, recorden, crearà una pressió addicional sobre la Terra i la seva capacitat per proporcionar aliment, aigua, salut i benestar.

Al mateix temps, conclouen, l'agricultura, la producció d'aliments i la desforestació són importants contribuïdors a l'escalfament global.

ARXIVAT A:
Crisi climàticaCiència
Anar al contingut