Els dos acusats pels aldarulls postsentència a Girona, d'esquenes durant el judici
Els dos acusats, d'esquena, durant el judici (ACN/Marina López)
Girona

Primer judici per les protestes postsentència: 2 acusats, encara en presó, neguen els fets

Comença el judici a dos joves d'origen magrebí que estan en presó provisional des de la tardor acusats de llançar pedres contra una furgoneta dels Mossos

Redacció/ACNActualitzat

Aquest dimarts ha començat a Girona el primer judici per les protestes en contra de la sentència del judici del procés. Els encausats són dos joves d'origen magrebí que, des de l'octubre passat, estan en presó provisional. Se'ls acusa d'haver llançat pedres contra una furgoneta dels Mossos d'Esquadra durant la nit del 16 al 17 d'octubre.

En la primera sessió del judici, els dos joves han assegurat que no van participar en cap de les mobilitzacions de rebuig a la condemna dels líders sobiranistes i que es van trobar enmig dels aldarulls. Han afegit que van ser "el blanc perfecte" dels agents en uns moments de tensió:

"Soc d'origen estranger, el blanc perfecte quan la policia està enfadada"

 

Els dos acusats s'enfronten a una pena de 9 anys de presó per atacar la furgoneta de l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) dels Mossos i lesionar dos agents.

La fiscalia els acusa de desordres públics, atemptat a agents de l'autoritat, danys i lesions lleus. La fiscalia també demana que, en cas de condemna, se'ls expulsi del país un cop complertes dues terceres parts de la condemna i que hi tinguin prohibida l'entrada durant 8 anys.

 

Barricades al carrer Nou de Girona, la nit del 17 d'octubre de 2019
Barricades al carrer Nou de Girona, la nit del 17 d'octubre de 2019 (ACN / Gemma Tubert)

 

La Generalitat, que exerceix d'acusació, sol·licita 3 anys i mig de presó.

Els dos joves només han respost a les preguntes del seu advocat, Benet Salellas, i han declarat que eren a prop de la plaça Sant Pere de Girona per aprofitar una connexió wifi quan es van veure sorpresos per l'arribada de manifestants:

"Vam veure arribar gent cridant i barallant-se amb la policia, ens va entrar por i vam marxar d'aquell lloc"

Quan marxaven, han dit que van arribar al Pont de Pedra, al barri vell, on una patrulla dels Mossos d'Esquadra els va aturar perquè coincidien amb la descripció que havien fet agents de paisà de joves que havien llançat pedres contra una furgoneta.

 

 

Els dos agents lesionats no identifiquen els joves

Aquest dimarts també han declarat a l'Audiència de Girona els dos mossos que van patir lesions quan una pedra va trencar el vidre de la furgoneta. Segons han explicat, van anar fins a la zona de la plaça Sant Pere quan van rebre una petició de reforços per impedir que els manifestants avancessin fins a la comissaria de la Policia Nacional.

Quan van arribar a la zona, han dit, van fer recular el grup de manifestants fent avançar la furgoneta i posant les sirenes. A l'alçada del carrer d'en Jaume Pons Martí, hi havia contenidors bolcats per formar barricades i van rebre l'impacte:

"Quan intentàvem avançar, vam rebre un impacte molt fort des de la part esquerra que va trencar el vidre"

 

 

 

Segons han relatat, la pedra va rebentar un dels vidres que no tenen protecció, va tocar a l'avantbraç al conductor i al cap del copilot i va anar a petar contra el davantal del vehicle, i va trencar el vidre frontal per l'interior:

"No vam veure d'on va sortir ni la persona que la va llançar, només que una pedra de grans dimensions va entrar per la finestra més petita de la part esquerra"

 

Parlaments d'Òmnium, ANC i la plataforma en suport dels dos joves, davant dels jutjats de Girona
Parlaments d'Òmnium, ANC i la plataforma en suport dels dos joves, davant dels jutjats de Girona (ACN / Xavier Pi)

 

Acusacions de racisme institucional

Un centenar de persones s'han concentrat davant el Palau de Justícia per donar suport als dos joves encausats. Darrere una pancarta amb el lema "Llibertat Charaf i Ibrahim", Òmnium, l'ANC, la plataforma que dona suport als encausats i la CUP han demanat l'absolució dels dos joves.

Els manifestants han dit que els dos encausats han patit "racisme institucional" perquè porten nou mesos en una presó provisional "injustificada i arbitrària" simplement "per la seva nacionalitat".

 

ARXIVAT A:
JudicialJudici procésProcés català
Anar al contingut