La majoria d'entitats cobren per les transferències immediates entre 0,95 cèntims i 12 euros (Unsplash)

Els bancs hauran d'oferir transferències immediates al mateix preu que les ordinàries

El Consell Europeu ha adoptat la mesura, que entrarà en vigor a finals d'any i que en la majoria dels casos implicarà que aquestes operacions siguin gratuïtes

Jordina Molas Salort

Els bancs hauran d'oferir transferències bancàries immediates, que el client particular i les empreses hauran de rebre en un màxim de 10 segons. Aquesta nova normativa serà vàlida tant si es fan en horari laborable com fora d'horari d'oficines i caps de setmana. Les transferències es podran fer tant dins el mateix país com cap als altres països de la Unió Europea.
 

Període de transició de 9 mesos

La mesura l'ha adoptat aquest dilluns el Consell Europeu després d'aprovar-se al Parlament Europeu. La nova normativa ara viurà un període de transició que serà més ràpid per als països de la zona euro i més llarg per als països que no estan dins la moneda única.

En la proposta del Parlament europeu es marca un termini de 9 mesos perquè es comenci a aplicar entre els socis de l'Eurozona. A la pràctica voldrà dir que es posarà en marxa a finals d'any o principis del 2025.
 

Sense cost addicional

Aquest servei immediat ara ja es pot fer, però té un cost addicional més car que el de les transferències ordinàries, que acostumen a trigar entre 2 i 3 dies. Quan entri en vigor la nova normativa, les transferències immediates s'hauran d'oferir al mateix cost que les altres.

Segons un estudi de l'associació de consumidors FACUA, ara, la majoria de transferències ordinàries són gratuïtes, sobretot si es fan online.

En canvi, han fet un seguiment i han vist que les entitats bancàries cobren comissions per les transferències immediates que van des dels 0,95 cèntims del Banc Sabadell fins als 12 euros que cobra Bankinter.

Banc Santander i Caixabank cobren entre 5 i 6 euros, i el BBVA 1,25 euros.
 

Operativa d'aquí 9 mesos

La nova normativa per enviar i rebre transferències immediates requerirà que l'entitat primer verifiqui el nom i el número de compte IBAN del beneficiari per alertar el pagador de possibles errors o fraus abans de fer la transacció. Aquesta operativa també s'aplicarà a les transferències ordinàries. 

La banca espanyola, consultada per TV3, diu que ara estudia com s'aplicarà.
 

Una mesura dins la Unió de Mercats de Capital

La normativa que s'ha aprovat s'engloba en el marc de la Unió dels

Mercats de Capital, una iniciativa per crear un mercat únic de capitals a la Unió Europea.

És una manera de facilitar i modernitzar el sistema de pagaments a la zona euro. I té per objectiu que la inversió i l'estalvi circuli pels estats membres per facilitar les operacions entre ciutadans, negocis i inversors.

ARXIVAT A:
Banca
Anar al contingut