Els axolots són amfibis que regeneren les extremitats
Els axolots són amfibis que regeneren les extremitats (CCMA)

Els axolots, en perill d'extinció mentre es fan populars com a animals de companyia

Ecologistes mexicans llancen una campanya de recaptació de fons per salvar l'únic amfibi capaç de regenerar extremitats amputades

RedaccióActualitzat

Els científics alerten que l'axolot està desapareixent dels llacs de Ciutat de Mèxic, el seu hàbitat principal. Per culpa de la contaminació i d'espècies invasores, de 6.000 exemplars que hi havia de mitjana el 1998 per quilòmetre quadrat, només en queden 36, segons l'últim cens del 2014. I en l'última dècada encara n'hi ha menys. El 2024 tenen previst fer un nou cens.

Paral·lelament, els axolots, nom que en llengua nàhuatl vol dir "monstre d'aigua", s'han fet cada cop més populars com a animals de companyia.

Com que són amfibis que no surten de l'aigua, que no creixen més de 30 centímetres i que són relativament fàcils de cuidar, cada vegada són més les persones que en compren per tenir-los en aquaris a casa. Poden viure fins a 15 anys.

També hi ha contribuït que s'han convertit en avatars que apareixen en videojocs molt populars arreu del món, com per exemple el Minecraft o el Fortnite.

S'han fet molt populars després d'aparèixer en videojocs com el Minecraft o el Fornite (Minecraft)
S'han fet molt populars després d'aparèixer en videojocs com el Minecraft o el Fortnite (Minecraft)

Adopta un axolot

Els científics denuncien que no poden extingir-se del seu ecosistema. Per això ecologistes de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic han llançat una nova campanya, "Adoptaxolotl", per demanar aportacions econòmiques per salvar l'espècie.

Per 10 dòlars pots "convidar a sopar" virtualment un axolot o "tunejar-li" la casa, o per 35 dòlars adoptar-lo virtualment un temps, i rebre actualitzacions en directe de la seva salut.
 

El poder curatiu dels axolots

Els axolots s'han convertit en una icona cultural a Mèxic pel seu aspecte físic, i sobretot per la seva estranya capacitat per regenerar extremitats amputades i òrgans lesionats sense deixar cicatrius. Fins i tot la medul·la espinal o lesions cerebrals.

Això passa perquè recentment s'ha descobert que aquestes salamandres tenen el genoma més gran que s'ha seqüenciat fins ara, 10 vegades més gran que l'humà. Els científics creuen que aquest poder curatiu pot ser el secret per reparar teixits en humans o fins i tot en la recuperació de càncers.

 

ARXIVAT A:
Medi ambient
Anar al contingut