Eugenio Pino, exnúmero 2 d'Interior, durant la seva compareixença en la comissió d'investigació sobre l'operació Catalunya del Congrés dels Diputats (EFE)

Els àudios del dinar de Villarejo i Pino on s'hauria començat a cuinar l'operació Catalunya

Va ser el setembre del 2012 després de la reunió de Mariano Rajoy amb Artur Mas i que aquest optés per una agenda independentista

RedaccióActualitzat

L'operació Catalunya contra l'independentisme s'hauria posat en marxa en un dinar a Madrid dues setmanes després de la Diada del 2012, la primera organitzada per l'ANC.

Hauria estat un dinar entre el comissari José Manuel Villarejo, que el va gravar, Eugenio Pino, llavors director adjunt (DAO) de la Policia Nacional, i Agustín Linares, DAO entre el 1984 i 1997 i mentor de Villarejo.

El dinar es va fer el 27 de setembre, pocs dies després de la reunió entre Mariano Rajoy i Artur Mas a La Moncloa, després de la qual aquest va optar definitivament per una agenda independentista.


Policia i Guàrdia Civil "encabronades", i el govern espanyol "indefens"

El digital El Món ha tingut accés a la gravació feta per Villarejo, en la qual els comensals van parlar de diverses temàtiques, però sobretot del moviment independentista català.

Segons aquesta gravació, Pino va dir que la Policia Nacional i la Guàrdia Civil estaven "encabronades" i que el govern espanyol estava "indefens" davant d'aquest problema "polític".

En la conversa, Pino es va queixar que als catalans se'ls pogués donar un concert econòmic similar al dels bascos i va augurar "un cop d'estat".

Tots tres es van mostrar convençuts que a Catalunya l'independentisme guanyaria un referèndum d'autodeterminació, i van comparar les figures polítiques de Juan José Ibarretxe i Artur Mas.

L'excomissari Villarejo
L'excomissari de la Policia Nacional José Manuel Villarejo, en una imatge d'arxiu (EFE/Fernando Villar)

Cites posteriors que van accelerar l'operació Catalunya

Pino i Villarejo van quedar per tornar a dinar plegats, cosa que es va concretar 2 setmanes després, el 10 d'octubre, i va ser llavors quan el primer va encarregar-li al segon investigar CiU de manera irregular i filtrar-ho a la premsa.

En una altra gravació a finals d'aquell mes, Maria Dolores de Cospedal li va dir a Villarejo que li havia preparat una cita amb Alícia Sánchez-Camacho, llavors líders del PP a Catalunya.

El mes següent, el novembre, s'hauria accelerat tot i s'haurien posat en marxa les investigacions que van portar al que ha rebut el nom d'operació Catalunya en les seves dimensions policial i mediàtica.

Crítiques a Jorge Fernández Díaz

Durant el dinar, Pino va qualificar de "llest" el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, que llavors portava nou mesos en el càrrec, però els altres van considerar que no arribaria a Nadal.

Tots tres el van criticar per haver nomenat director del CNI José Luis Olivera, que abans era cap de la UDEF, la Unitat de Delictes Econòmics i Finances de la Policia Nacional.

La raó de la crítica era que al capdavant de la UDEF Olivera havia portat les investigacions sobre Jordi Pujol, CDC i també la trama de corrupció liderada per Fèlix Millet al Palau de la Música Catalana.

La preocupació era que el canvi de destinació d'Olivera pogués frenar aquestes investigacions, "ara que tenia els Pujol i CDC trincats pels ous", i que hi hagués conflicte amb la Guàrdia Civil.

Pino va qualificar de "tremenda" la trama del cas Palau i tots tres van coincidir a creure que el que volien els líders de CDC és quedar "impunes" dels seus casos de corrupció, cas ITV inclòs.

Tot tres també van titllar d'"imbècil" el cap de la policial judicial, Enrique Rodríguez Ulla, de la qual depèn la UDEF, perquè no els feia cas.

Durant el dinar tots tres també van dedicar força temps a planejar l'anomenada operació Kitchen contra Luis Bárcenas, per prendre-li els documents que pogués tenir i que fossin comprometedors per als dirigents del PP.

 

ARXIVAT A:
Procés catalàJosé Manuel Villarejo
Anar al contingut