Manifestació contra el racisme a Barcelona, el 18 de març (ACN/Laura Fíguls)

Els abusos policials són la primera causa de denúncia a SOS Racisme

Per primera vegada des que l'entitat elabora l'informe sobre l'estat del racisme a Catalunya, les dones denuncien més que els homes

Noemí Prous GómezActualitzat

SOS Racisme elabora i publica, des de fa 14 anys, l'informe anual "Invisibles. L'estat del racisme a Catalunya", un document que vol contribuir a la lluita antiracista a través de la denúncia pública. L'entitat dona a conèixer les dades recollides pel seu Servei d'Atenció i Denúncia (SAiD), per visibilitzar els casos de racisme que registren.

Entre les conclusions, enguany, destaca que el nombre de casos nous assumits per racisme policial supera el de particulars.

Concretament, un 22% dels casos són discriminacions i abusos perpetrats pels cossos de seguretat pública. SOS Racisme posa en relleu que és la tipologia que més es dona, però també la que més costa que arribi a la justícia: el 2022, dels 69 casos identificats, 45 no es van poder denunciar.


Al darrere de les denúncies per agressions i abusos policials hi ha les que es donen entre particulars, un 19%.

En tercer i quart lloc, igualades amb un 17%, hi ha les que es donen per discriminació en l'accés i gaudi de drets socials i als serveis privats. En aquest cas, l'índex de denúncia és més elevat, si tenim en compte que un 40% dels casos registrats prosperen en algun tipus de denúncia.

 

Tracte abusiu i identificacions racials

Pel que fa a les agressions i els abusos comesos per integrants de cossos de seguretat, Marilda Sueiras, coordinadora del SAiD, ha detallat que "tenen a veure, en un 25%, amb el tracte discriminatori i abusiu, i fins i tot amb agressions dels agents". A més, "hi ha un altre 25% que té a veure amb identificacions de perfil racial", que continuen produint-se en les intervencions policials.

Sueiras ha remarcat que "una de les dades més alarmants és el nombre de casos que arriben de la Guàrdia Urbana de Barcelona", que, "amb el 64% de denúncies, és el cos més denunciat, més que els Mossos d'Esquadra". 

La coordinadora del SAiD també ha denunciat que hi continua havent "immunitat policial" malgrat que "fa anys" que ho denuncien.


Més dones que homes

Per primer any en la història del servei, el nombre de persones denunciants que s'identifiquen com a dones supera el d'homes: un 55% dels casos nous, davant del 44%. Una realitat que l'ONG atribueix al treball continuat que es fa en associacions, entitats i col·lectius que treballen amb aquest grup de persones.


Es manté la infradenúncia

El nombre de casos que no arriben a denúncia sempre ha sigut molt elevat i la tendència segueix sent a l'alça. El 2020, l'índex d'infradenúncia se situava en el 46% dels casos identificats. El 2021, en el 63%, i el 2022, en el 67,3%. Això vol dir que, avui dia, 7 de cada 10 situacions de racisme no es denuncien.

Entre els motius que porten a no fer-ho destaca la renúncia per part de la víctima, en un 28% dels casos. Són situacions en què la persona decideix no denunciar per por de la represàlia o perquè creuen que no els servirà de res i es desmotiven.

Tot i això, des de SOS Racisme es destaca que el 2022 hi ha hagut una baixada de les renúncies a denunciar, gairebé del 10%, respecte al 2021, que l'entitat atribueix al treball d'informació i conscienciació fet amb les víctimes.

El SAiD, el servei gratuït que ofereix SOS Racisme, ha atès, el 2022, 584 persones de més de 98 municipis diferents. D'aquestes, 414 s'han adreçat per primera vegada a l'entitat, que ha fet una anàlisi cas per cas per tal de fer un acompanyament si era necessari fer denúncia, i també ha acompanyat 280 persones en el procés de reparació davant d'una experiència racista.

 

ARXIVAT A:
Racisme
Anar al contingut