Dades del Ministeri de la Presidència, Relacions amb les Corts i Igualtat
Dades del Ministeri de la Presidència, Relacions amb les Corts i Igualtat

Els fills orfes per violència masclista rebran una pensió de 600 euros al mes

Fins ara rebien un mínim de 140 euros, i no els 600 que marca la llei aprovada al Congrés el 21 de febrer

Actualitzat

A partir del diumenge 3 de març els fills orfes per feminicidis rebran una pensió d'uns 600 euros al mes, en lloc dels 140 que establia fins ara la llei. La llei, aprovada el 21 de febrer al Congrés per unanimitat en els grups parlamentaris, s'ha publicat aquest dissabte al BOE.

La normativa millora les ajudes als orfes per violència masclista perquè estableix una prestació mínima de 600 euros en els casos que les mares no hagin cotitzat o no compleixen els requisits mínims de 500 dies en els últims 5 anys.

Aquesta llei tindrà caràcter retroactiu i, per tant, cobrirà tots els casos en què la mare hagi estat assassinada en els termes que defineix la llei integral des de l'any de la seva aprovació, el 2004.

Per a les persones que ja eren beneficiàries d'aquesta pensió, se'ls augmenta del 52 al 70% el càlcul de la base reguladora de les mares, al 118% si hi ha més d'un beneficiari, assegurant que tots els fills rebin el mínim de 600 euros.

Una de les crítiques que ha rebut aquesta normativa, impulsada pel PSOE, ha estat que el text no preveu aquestes ajudes per a altres orfes absoluts -quan el menor es quedi sense pare i mare- per qualsevol altra circumstància.

Tot i això, sí que s'inclou que el govern farà, en un termini de tres mesos, un estudi per analitzar altres casos. Un termini que queda paralitzat per la convocatòria d'eleccions.

40 nens orfes per violència masclista cada any

Segons les dades del Ministeri de la Presidència, Relacions amb les Corts i Igualtat, una mitjana de 40 nens es queden orfes cada any per violència masclista.

L'any 2018, van ser 39 nens i nenes a tots l'Estat. Aquest 2019 hi ha hagut 8 nens orfes en els 9 feminicidis que inclou l'estadística de l'Estat.

Dades del Ministeri de la Presidència, Relacions amb les corts i Igualtat

 

Els beneficiaris de la pensió seran tots els casos que es trobin en un context equiparable a l'orfandat absoluta. L'equiparació de la situació d'orfe per mare assassinada per violència masclista amb l'orfandat absoluta es va donar per primer cop el 2014.

Un jutge va concedir a una menor, que la seva mare va ser assassinada per la seva parella, aquest tipus de pensió justificant que "és com si només hagués tingut un progenitor".

Fins al 2015 aquests nens i nenes no cobraven pensió per orfes. Aquell any es va reformar la llei i els fills de dones mortes per violència de gènere tenen dret a l'orfandat absoluta.

 

 

ARXIVAT A:
Violència masclista
Anar al contingut