Catalunya Migdia

Eleccions descafeïnades a l'Iran: "No servirà de res anar a votar"

L'ombra de l'abstenció plana sobre les legislatives d'aquest divendres i les autoritats acusen els Estats Units i Europa de pressionar perquè la gent es quedi a casa

Quim Olivares i Xavier Cussó, enviats especials a l'IranActualitzat

L'Iran té aquest divendres una cita amb les urnes per renovar el seu parlament. Són les primeres eleccions legislatives des de la repressió de les grans protestes per la mort de la jove kurdo-iraniana Jina Amini, a mans de la policia, per dur el vel mal posat. Les autoritats iranianes esperen que la participació estigui per sobre del 50% de l'electorat, però el cert és que temen una gran abstenció. 

Fins al punt que a les últimes hores el líder suprem de l'Iran, Alí Khamenei, ha fet una crida a la participació massiva en una intervenció televisada, on ha apel·lat els ciutadans a mobilitzar-se per "salvar els fonaments de la república islàmica".

Per si el missatge no cala, el règim ja justifica la previsible baixa participació amb dos arguments: el mal moment que travessa l'economia iraniana arran les sancions internacionals, i la propaganda que s'està fent des dels Estats Units i Europa per desincentivar el vot i poder així desacreditar l'Iran.

Cartell electoral amb una imatge d'Ali Khamenei (Xavier Cussó/ Quim Olivares)

Sigui pel motiu que sigui, hem pogut comprovar que, si més no, els iranians viuen amb certa apatia les eleccions. Conversem amb una desena de persones a l'atzar i cap té intenció d'anar a votar. Han pres aquesta decisió per motius diversos, però sobretot perquè diuen que han perdut la confiança en el sistema. Una de les ciutadanes amb qui hem parlat, enginyera, ho resumia així:

"Tot és molt car aquí, ningú pot trobar una feina com cal. Ells han de ser responsables amb la gent, el país, el medi ambient. Tot els és igual, la cosa més important per ells són els diners".

Entre la resta dels entrevistats, alguns troben que anar a votar és una pèrdua de temps perquè creuen que "no servirà de res" i perquè estan farts de "falses promeses". Un home explica decebut que fa temps tenien una mica més d'esperança que les eleccions canviarien les coses, però després han vist que són una formalitat, "no en el sentit que ja estigui decidit qui guanyarà, sinó pel fet que tots els candidats han de passar un filtre i tots pensen el mateix".

Un altre ciutadà rebla la seva negativa a anar a votar dient que té un pla millor per aquest divendres: "Fumaré o em prendré un bon cafè o un capuccino."

A diferència dels més grans, molts joves admeten obertament que no votaran (Xavier Cussó/Quim Olivares)

A un altre ciutadà iranià li preguntem què hauria de canviar a l'Iran per convèncer-lo d'anar a votar, i contesta això quan sap que venim de Barcelona:

"La manera com Espanya es va desempallegar de Franco no passarà aquí. Per tant, hem d'esperar un canvi intern i després fer com Espanya, que va deixar enrere el franquisme."

El mateix testimoni afegeix una mica d'humor i d'ironia a la seva resposta recordant això altre:

"Per cert, Joan Carles ha fugit, no? Frau fiscal...no pagava impostos, oi?"

Però pels carrers de Teheran no tothom té tantes ganes de parlar, i menys sobre les eleccions. Molts dels que no ho han volgut fer --majoritàriament homes i dones de més de 60 anys-- tampoc aniran a votar, però han preferit no explicar-ne els motius per no tenir problemes amb les autoritats.


El règim ja justifica la previsible baixa participació

Les autoritats iranianes es mostren convençudes que tindran una participació que estarà en la mitjana dels comicis legislatius d'arreu del món, però es curen en salut dient que Occident està promovent l'abstenció per desacreditar-los.

Foad Izadi, a l'esquerra, en una compareixença pública (Wikimedia Commons)

Foad Izadi, professor d'estudis globals a la universitat de Teheran:

"Tenim més de 200 canals de parla persa o farsi amb base als EUA i a Europa, i cada dia desencoratgen la gent a participar en les eleccions. Han fet això durant moltes dècades. Les sancions afecten la gent econòmicament, però aquesta propaganda també acabarà afectant alguna gent."

A les últimes eleccions legislatives que es van fer a l'Iran, ara fa 4 anys, la participació va ser del 57%. Avui, el règim sospira perquè no baixi del 50%, tot i que la majoria d'analistes preveuen que serà força més baixa. La resposta la tindrem divendres a última hora.

 

ARXIVAT A:
Iran
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut