Eleccions al Parlament: quins canvis hi ha en les coalicions per al 12M

En general es mantenen les aliances, però hi ha algunes modificacions

Enllaç a altres textos de l'autor Anna Poch

Anna Poch Pubill

Periodista de la secció de Política de TV3

@AnnaPoch
Actualitzat

Qui anirà amb qui a les eleccions al Parlament del 12M? A grans trets, es mantenen les aliances que ja hi va haver per als anteriors comicis, del 2021, però hi ha alguns canvis.

Els partits que es presenten en coalició ja ho han hagut de comunicar a la Junta Electoral, perquè el termini ha acabat aquest dissabte a les dues del migdia. Per presentar les candidatures, el termini és entre el 3 i el 8 d'abril.

El PSC repeteix amb Units per avançar

Salvador Illa, primer secretari del PSC, al Parlament
Salvador Illa, primer secretari del PSC, al Parlament (Europa Press/Kike Rincon)

El PSC manté l'acord electoral amb Units per Avançar, la formació que va sorgir després de l'extinció d'Unió Democràtica i que ha tingut com a cara visible Ramon Espadaler, diputat aquesta legislatura.

Com el 2017 i el 2021, el PSC repeteix aquesta aliança amb Units, però sense la forma jurídica de la coalició. Miquel Iceta, president del PSC, explicava el 2017 que l'objectiu és atreure el catalanisme no independentista i "pragmàtic".

ERC, en solitari

Aragonès, al Parlament durant el ple que va rebutjar els pressupostos
Aragonès, al Parlament durant el ple que va rebutjar els pressupostos (Europa Press/David Zorrakino)

Esquerra Republicana també es presenta només amb les seves sigles. El viceconseller Sergi Sabrià ha volgut recordar, en una entrevista a EFE, que són a ERC exmilitants del PSC com Joan Ignasi Elena, Ernest Maragall i Joaquim Nadal. Segons Sabrià, "la gent del PSC que defensaven a Madrid que el PSC era un partit diferent i no una filial del PSOE avui són a Esquerra Republicana".

Tot apunta que el conseller Elena, ja militant d'ERC, serà a la llista electoral. S'haurà de veure si també hi són consellers de l'actual govern com Carles Campuzano, qui havia estat diputat per Convergència, i Gemma Ubasart, que havia liderat Podem Catalunya.


Les aliances de Junts

Puigdemont, durant la signatura de l'acord per a la candidatura del 12M, aquest dimarts al Vernet (EFE/David Borrat)
Puigdemont, durant la signatura de l'acord per a la candidatura del 12M, al Vernet (EFE/David Borrat)

Han optat per anar amb Junts per Catalunya formacions com Demòcrates, integrada per exmilitants d'Unió, i Reagrupament, escissió d'Esquerra.

Junts anirà en coalició amb Demòcrates per presentar-se a les eleccions amb el nom de Junts Més Puigdemont per Catalunya, que integrarà en total set organitzacions independentistes: Moviment d'Esquerres de Catalunya, Acció per la República, Joventut Republicana, Estat Català i Alternativa Verda.

La CUP, pendent d'un acord

Laia Estrada
Laia Estrada serà la cap de llista de la CUP per Barcelona (Europa Press/David Zorrakino)

La CUP es va presentar a les eleccions del 2021 en coalició amb Guanyem i amb Dolors Sabater com a cap de llista. Ara no preveuen repetir la fórmula, però això no treu, segons fonts de la CUP, que sí que mantinguin l'acord polític que, asseguren, encara no han tancat perquè les eleccions han estat abans d'hora. Dimecres la CUP va ratificar Laia Estrada com a cap de llista per Barcelona.

La resta de caps de llista de la CUP tenen també un perfil de lluita ecologista i social. Per Tarragona, Sergi Saladié seguit d'Eloi Redón, portaveu de la plataforma Aturem Hard Rock. Per Girona, Dani Cornellà, el diputat que ha portat els temes de sequera i pagesia al Parlament. Per Lleida, el número 1 serà Bernat Lavaquiol, al capdavant de la plataforma Stop Jocs Olímpics d'Hivern.

Comuns Sumar, sense Podem

Jéssica Albiach, en una intervenció al Parlament
Jéssica Albiach, en una intervenció al Parlament (Europa Press/David Zorrakino)

La candidatura que encapçalarà Jéssica Albiach portarà per nom Comuns Sumar, una aliança amb la formació de Yolanda Díaz. En canvi, els Comuns, aquest 12 de maig, no repetiran la coalició amb Podem, com sí que han tingut aquests últims 9 anys.

Podem ha decidit finalment no presentar-s'hi, per no dividir el vot d'esquerres, segons Conchi Abellán, i no donar l'oportunitat a un govern de la dreta.  

La líder dels comuns, Jéssica Albiach, que agraeix "la responsabilitat i generositat de Podem", espera poder tenir nous acords en un futur. Podem, però, preveu anar en solitari a les eleccions europees.

PP i Cs, per separat

Alejandro Fernández al Parlament de Catalunya
Alejandro Fernández al Parlament de Catalunya (ACN/Francesc Voltas)

Tampoc no ha fructificat una aliança entre el Partit Popular i Ciutadans, que s'estava negociant des de Madrid. Carlos Carrizosa ha fet valdre l'autonomia i tornarà a presentar-se en nom del partit taronja, malgrat les enquestes. Repetirà també, pels populars, Alejandro Fernández com a cap de llista.

Ara el PP té tres diputats al Parlament, però les enquestes més optimistes multipliquen per cinc el resultat que podria tenir. Ciutadans, ara amb sis diputats (dels 36 que havia tingut el 2017), podria perdre la representació segons sondejos com el del CEO.  

El PDeCAT no es presenta

Aquest cop, el PDeCAT no es presentarà a les eleccions al Parlament. El partit, hereu directe de Convergència, es va dissoldre l'octubre passat, després de no obtenir representació al Congrés com tampoc al Parlament.

 

ARXIVAT A:
Eleccions Parlament Catalunya 2024
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut