Lipari

El volcà Stromboli entra en erupció i causa un mort i dos ferits

El cràter continua fumejant, però ha cessat l'activitat violenta

Actualitzat

El volcà Stromboli, situat en una famosa illa turística al sud-est d'Itàlia, va entrar en erupció aquest dimecres a la tarda. L'erupció ha causat almenys la mort d'una persona i n'hi ha dues més de ferides. Aquest dijous el volcà continua fumejant però ha cessat l'activitat violenta, que va causar escenes de pànic entre veïns i turistes.
 

 

El cràter continua fumejant però ha cessat l'activitat violenta de l'Stromboli (Reuters)

 

Un seguit d'explosions van sacsejar el volcà i, a continuació, va caure una pluja de cendra i pedres, i del cim van sorgir dos rius de lava.

Els bombers han hagut d'apagar diversos incendis d'arbustos que no han afectat cap habitatge. Els serveis d'emergència de les illes veïnes es van posar en marxa de seguida.
 

 


Una víctima mortal

La víctima és un turista italià de 35 anys, que havia anat d'excursió prop del cràter acompanyat d'un amic brasiler que ha quedat ferit. L'erupció es va produir per sorpresa i les roques expulsades els van caure sobre. Els dos excursionistes eren a una alçada de 400 metres en el moment de l'erupció, en una zona autoritzada sense necessitat de guia. El ferit, en un primer moment desparegut, va ser localitzat pels bombers. Els equips de rscat treballen per recuperar  el cadàver del seu company.

 

 


El volcà Stromboli en plena erupció (EFE)
 

 

Erupció sobtada

L'inesperada erupció van provocar el pànic entre moltes persones que van sentir les explosions i es van veure envoltades pel fum, la cendra i el foc.

Algunes persones es van tirar al mar i d'altres es van tancar a casa. A la localitat de Ginostra, Protecció Civil ha evacuat alguns veïns, i uns 70 turistes han abandonat la zona en dos vaixells, un de militar i un altre privat.

 


L'Stromboli és un del volcans més actius del planeta. Hi ha erupcions freqüents des del 1932. Segons l'Institut Nacional de Geofísica i Vulcanologia italià, aquesta és una de les erupcions més fortes registrades des del 1985. N'hi va haver una de similar l'any 2007.

En aquesta ocasió, alguns testimonis descriuen que sobtadament es van sentir explosions i que van veure una columna de fum que emergia de la muntanya, al mateix temps que començava a veure's lava i els incendis avançaven molt ràpidament per la petita illa.

Els Bombers i Protecció Civil han assistit la població i els turistes amb mitjans aeris.

 

Les autoritats descarten evacuar l'illa, on viuen habitualment unes 400 persones i que pot acollir fins a 4.000 turistes en aquesta època de l'any.
 

 


Turistes i habitants de l'illa contemplen el fum que encara surt del volcà l'endemà de l'erupció (Reuters)
 

 

ARXIVAT A:
Medi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut