Blanchett ha recreat la bandera palestina a Canes
Amb un vestit estratègic, Blanchett ha recreat la bandera palestina a Canes (EFE/EPA/Neilson Barnard)

El vestit de Cate Blanchett, entre les condemnes a Canes contra la guerra a Gaza

L'actriu Cate Blanchett sorprèn amb un vestit que recrea la bandera palestina, mentre que d'altres artistes es decanten per gestos més discrets

RedaccióActualitzat

La guerra a Gaza ha irromput al Festival de Canes, que se celebra aquests dies a la ciutat francesa, amb diversitat de símbols, gestos i vestits de tot tipus.

L'actriu Cate Blanchett, coneguda per la seva aparició en films com "Carol" i "Blue Jasmine", és una de les que ha mostrat més obertament el seu suport a Palestina i la condemna de la guerra a Gaza amb un vestit original que recrea els colors de la bandera palestina.

Però també l'actor francès Philippe Torreton, amb un llaç groc en homenatge als prop de 250 ostatges que va prendre Hamas en l'atac del 7 d'octubre o les paraules de l'actor italià i membre del jurat Pierfrancesco Favino a favor de la pau han marcat aquesta 77a edició del festival de cinema.

L'actor francès Philippe Torreton amb un llaç groc a la solapa en homenatge als 250 ostatges de Hamas
L'actor francès Philippe Torreton amb un llaç groc a la solapa en homenatge als 250 ostatges de Hamas (Reuters/Sarah Meyssonnier)

Un vestit que reafirma el suport de Blanchett a la causa palestina

A Canes, Cate Blanchett ha participat en la première de "The Apprentice", el biopic que explora els inicis com a empresari de Donald Trump. Amb un vestit estratègic, combinat amb la catifa vermella, ha recreat els colors de la bandera palestina.

El vestit en qüestió: negre al davant, blanc al darrere i verd per dins. Damunt la catifa vermella, Blanchett es va aixecar la cua i així va recrear el símbol, per a sorpresa de fotògrafs i públic.

L'actriu ha participat en la catifa vermella de la première de 'The Apprentice'
L'actriu ha participat en la catifa vermella de la première de "The Apprentice", el biopic de Donald Trump (Reuters)

Els fans habituals de l'actriu, però, ja estan acostumats al seu suport a la causa palestina. Blanchett ja es va posicionar fa uns mesos amb un discurs al Parlament Europeu com a ambaixadora de bona voluntat de l'Alt Comissariat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) en què va demanar l'alto el foc immediat a Gaza i l'alliberament de tots els ostatges presos per Hamas.

A més, Blanchett va formar part de la cinquantena d'artistes que van reclamar al president dels Estats Units, Joe Biden, que es posicionés a favor de l'alto el foc al conflicte.

Vestits i símbols grocs pels ostatges de Hamas i missatges de pau

La de Blanchett no ha estat l'única referència al conflicte bèl·lic a la Franja de Gaza. De fet, la més explícita ha estat la de Laura Blajman-Kadar, supervivent de l'atac de Hamas el 7 d'octubre al festival Tribe Nova, que se celebrava a tocar de la Franja de Gaza.

Blajman-Kadar ha acudit a la catifa vermella de la pel·lícula "Furiosa: Mad Max Saga" amb un vestit groc amb fotografies dels ostatges de Hamas estampades i una banda que deia "Porteu-los a casa" en anglès.

Laura Blajman-Kadar amb un vestit groc amb fotografies dels ostatges de Hamas
Laura Blajman-Kadar amb un vestit groc amb fotografies dels ostatges de Hamas (Reuters/Stephane Mahe)

D'altra banda, el membre del jurat Pierfrancesco Favino, actor italià conegut per "Àngels i dimonis" (2009), "Rush" (2013) i "Suburra" (2015) ha destacat el poder del cinema per combatre "l'horror" amb bellesa i ha reconegut que per això va decidir que podia participar en el certamen sense "sentir-se culpable com a ésser humà".

Un altre membre del jurat, l'actor Omar Sy --que va saltar a la fama amb "Intocable"-- també va fer una publicació a Instagram en què reclamava l'alto el foc.

L'actriu Leila Bekhti ha mostrat el seu suport a la causa palestina amb un pin d'una síndria al seu vestit. En una línia similar, però amb un significat diferent, l'actor francès Philippe Torreton ha mostrat un llaç groc pels 250 ostatges presos per Hamas en l'atac del 7 d'octubre.

L'actriu Leila Bekhti amb un pin d'una síndria, símbol de Palestina (EFE/EPA/Guillaume Horcajuelo)

Enmig de tota aquesta simbologia, es va cancel·lar la projecció de la pel·lícula produïda pel govern i l'exèrcit israelià "Bearing Witness" sobre l'atac de Hamas del 7 d'octubre. L'organització va al·legar que ho feia per motius de seguretat.

A la secció dedicada a la indústria, "Marché du film", el pavelló àrab ha desplegat una pancarta reclamant suport als territoris ocupats i als cineastes palestins a l'exili. El pavelló israelià s'ha mantingut, però amb fortes mesures de seguretat.

 

ARXIVAT A:
Festival de CanesPalestina
Anar al contingut