Madrid

El TSJM fixa una fiança d'un milió d'euros per a l'exregidor del PP José Galeote

El magistrat que instrueix el "cas Gürtel" a Madrid, Antonio Pedreira, ha imposat una fiança d'un milió d'euros a l'exregidor de Boadilla del Monte, José Galeote, després d'imputar-lo per la seva participació en una trama i pels delictes d'associació il·lícita, suborn, blanqueig de capitals, tràfic d'influències, frau fiscal i falsedat. Després de prestar declaració durant més d'una hora, les fiscals anticorrupció Miriam Segura i Concha Sabadell han demanat al magistrat que es fixés aquest fiança per assegurar les possibles responsabilitats pecuniàries que comportin el procediment penal.

Actualitzat
En acabar la sessió, Galeote ha expressat la seva confiança en la justícia i espera que "tot s'aclareixi". "S'ha dit tot el que s'havia de dir a qui havia de saber-ho. És l'únic que puc dir", ha manifestat l'exregidor implicat en la trama liderada per Francisco Correa. El nom de l'exregidor, que és pare de l'eurodiputat implicat en la trama Gerardo Galeote, apareix a la comptabilitat de la caixa B de l'empresa Special Events. Per exemple, hi ha un apunt de març de 2002 de 111.206 euros entregats a José Galeote quan era regidor de Boadilla, càrrec que va ocupar durant 12 anys.

Segons el jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón, les dates en què es van fer els pagaments per ordre de Correa registrats a la caixa B coincideixen amb el moment en què Galeote era regidor a l'Ajuntament de Boadilla. Garzón l'acusa d'haver rebut 612.506 d'euros. Segons el jutge, aquesta quantitat l'hauria obtinguda de l'empresa Special Events durant els anys que va ser regidor de Boadilla del Monte. Una vegada jubilat, els llavors alcaldes populars de Boadilla, Majadahonda i Pozuelo de Alarcón -els tres consistoris sobre els quals s'assenta la trama- van nomenar Galeote gerent del Consorci Esportiu i de Serveis de la zona nord-oest de Madrid.

Al capdavant d'aquest càrrec, l'imputat hauria obtingut més quantitats, segons les investigacions. A través d'aquest consorci es va crear la ciutat esportiva de Boadilla, la construcció de la qual es va adjudicar a l'empresa Hispànica -investigada a la trama- gràcies a la mediació del diputat imputat Alfonso Bosch, llavors gerent de l'Empresa Municipal de Sòl i Habitatge de Boadilla del Monte i membre del Comitè Regional.

D'altra banda, el jutge ha pres també declaració als empresaris Gonzalo Naranjo Villalonga i Eva María Sabio Villacorta per la seva vinculació a la trama de donacions i suborns. A tots dos se'ls imputa els delictes genèrics, sense que la fiscalia sol·licités la imposició de mesures cautelars. Entre d'altres, el TSJM manté com a imputats els diputats del PP a l'Assemblea de Madrid Alfonso Bosch, Alberto López Viejo i Benjamín Martín Vasco. Als tres se'ls imputa participació en una trama i la comissió de delictes d'associació il·lícita, suborn, blanqueig de capitals, frau fiscal, tràfic d'influències i falsedat.

Ara com ara, Martín Vasco i López Viejo són els aforats madrilenys amb mesures cautelars imposades. Dimarts passat, Pedreira va imposar a Martín Vasco una fiança de 955.000 euros per assegurar les responsabilitats pecuniàries que es derivin del procediment penal. Mentre que dimecres passat, va fixar una fiança de 750.000 euros per a López Viejo. Segons el TSJM, cap d'ells ha recorregut encara la fiança establerta. El tribunal de Madrid considera que entre les activitats aparentment il·lícites objectes d'investigació apareixia la possible percepció per part de López Viejo, Martín Vasco i Bosch "d'importants quantitats de diners en atenció a les seves activitats de mediació i influència, amb motiu de l'adjudicació de contractes a diverses empreses relacionades" amb Correa.

A l'interlocutòria d'inhibició, Garzón ha acusat López Viejo, Martín Vasco i Bosch d'haver cobrat 1,2 milions d'euros en comissions il·legals a canvi d'adjudicacions fraudulentes a les empreses liderades pel cervell de la trama Francisco Correa. El jutge els va imputar delictes de suborn, tràfic d'influències, blanqueig de capitals, falsedat i associació il·lícita.
Anar al contingut