Luxemburg

El Tribunal Europeu fa un altre toc d'atenció a Espanya per les hipoteques

Una sentència dona més marge als advocats i jutges per revisar el procés que s'ha seguit en desnonaments, sempre que s'hagi declarat l'afectat víctima de clàusules abusives

RedaccióActualitzat

El Tribunal Europeu dona eines als jutges espanyols per poder determinar si la clàusula de venciment anticipat és abusiva. Es refereix al mecanisme que engega la reclamació total del deute del préstec quan hi ha una quota de la hipoteca impagada. I si ho és, s'ha de declarar abusiva perquè no protegeix els consumidors.

Aquesta sentència ve a dir que, en el cas de les execucions hipotecàries, encara que el cas ja estigui jutjat, es pot reobrir i revisar d'ofici totes les clàusules que es puguin declarar abusives. El Tribunal Europeu també diu als jutges espanyols que els afectats tindran marge per denunciar aquestes clàusules més enllà del termini d'un mes vigent ara. I els dóna la responsabilitat de determinar si els contractes tenen clàusules abusives.

Precisament, la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, que ha fet costat des del 2009 als desnonats, ha celebrat aquesta sentència. Carlos Macias, portaveu PAH, recorda que totes les hipoteques tenen aquesta clàusula.

"Ens obre el ventall a exigir i reclamar la nul·litat de totes les execucions hipotecàries des de 1995 i la compensació de totes aquestes famílies que ja han perdut casa seva, que han estat desnonades i que els han reclamat un deute. (...) Perquè, al final, t'han executat, t'han desnonat, t'han deixat un deute de per visa amb una llei il·legal."

 

 

 

El 2013, el Tribunal Europeu ja va sacsejar la justícia i la llei hipotecària espanyola amb el cas Aziz, un obrer marroquí desnonat de casa seva a Martorell a qui el Tribunal Europeu va anul·lar el desnonament perquè declarava nul·les algunes clàusules abusives. I aquest dijous, el Tribunal es referma en aquesta via.

Anar al contingut