La Bea Ruiz i el Cristian Garcia al plató del Telenotícies
La Bea Ruiz i el Cristian Garcia al plató del Telenotícies

El TN més inclusiu: persones amb discapacitat intel·lectual prenen la veu a TV3 i el 324.cat

Persones amb discapacitat intel·lectual editaran i copresentaran el "Telenotícies vespre" en una iniciativa pionera a escala mundial

RedaccióActualitzat

TV3 i el 324.cat donen aquest diumenge la paraula a les persones amb discapacitat intel·lectual. Editaran i copresentaran el telenotícies d'aquest vespre, en una iniciativa pionera a escala mundial.

En aquest telenotícies coneixerem tres periodistes amb discapacitat intel·lectual: Bea Ruiz, Cristian Garcia i Isabel Guinaldo. Faran de presentadors amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat.

La Bea i el Cristian, a la informació general, i la Isabel, a les notícies d'esports, compartiran plató amb l'equip del telenotícies, format per Ramon Pellicer, Cristina Riba, Artur Peguera i Dani Ramírez.

La Bea té síndrome de Down i el Cristian té síndrome d'Asperger. Tots dos ens han explicat com seria presentar el TN:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 324cat (@324cat)

 

Els tres copresentadors convidats tenen experiència en el món del periodisme: Beatriz Ruiz és redactora del projecte Èxit21, de la Fundació Catalana Síndrome de Down, i Cristian Garcia i Isabel Guinaldo formen part de l'equip de TEBVist, del grup cooperatiu d'inclusió social TEB.


El TN més inclusiu

A més dels copresentadors, dotze persones amb discapacitat intel·lectual han proposat i validat els temes que es tractaran en aquest telenotícies.

És a dir, faran d'editores convidades, proposant els temes dels reportatges i supervisant la feina dels periodistes de l'informatiu.


Lectura Fàcil al 324cat

Les persones amb discapacitat intel·lectual també prenen la veu al 324cat. En aquest cas, ho fan amb el text. Aquest diumenge podreu trobar diversos articles escrits amb Lectura Fàcil.

La Lectura Fàcil és la manera d'escriure els textos perquè siguin fàcils d'entendre per totes les persones. Aquelles que tenen alguna discapacitat intel·lectual sovint tenen problemes per llegir i entendre textos com aquest, escrit com ho fem habitualment.

Per entendre com funciona publicarem un seguit d'articles adaptats pel projecte Fàcilment, creat per millorar l'accessibilitat cognitiva.


"Encara falta una inclusió real"

El canal 3/24 també s'ha sumat a aquesta iniciativa. Aquest diumenge al matí ha entrevistat Raquel Arriaza , representant del consell de persones de Dincat, la federació que agrupa les entitats que treballen per la inclusió social i laboral de les persones amb discapacitat intel·lectual.

Arriaza reclama una societat més inclusiva, visibilitzar la diversitat i canvis legislatius per resoldre els problemes amb què es troba el seu col·lectiu.

Podeu recuperar aquí l'entrevista sencera:


Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat

Amb aquesta acció, 3Cat vol celebrar el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, posant el focus en les persones amb discapacitats intel·lectuals.

Aquest col·lectiu té com una de les reclamacions més destacades tenir més presència activa a la vida pública i que la seva veu sigui escoltada en igualtat de condicions.

ARXIVAT A:
Televisió
Anar al contingut