Tarragona/Londres

El "Tapís de Tarragona", de Miró i Royo, s'exhibirà temporalment a Londres a partir de la setmana que ve

L'obra s'exposarà la setmana que ve a la galeria Henry Moore de la Royal College of Art, juntament amb altres peces d'artistes com Barceló, Subirachs, Tàpies o Guinovart

RedaccióActualitzat

El "Tapís de Tarragona", de Joan Miró i Josep Royo, s'exhibirà a la galeria Henry Moore de la Royal College of Art de Londres del 24 de novembre al 6 de desembre, en una exposició benèfica de la Creu Roja britànica. L'obra, de grans dimensions, és propietat de la Creu Roja, però està cedit en dipòsit al Museu d'Art Modern de la Diputació de Tarragona (MAMT) i té una gran càrrega simbòlica.

Tot arrenca la nit de Cap d'Any del 1966, un tren al pas a nivell de Mont-roig del Camp (Baix Camp) va atropellar Maria Dolors Miró, l'única filla de l'artista universal, i la va atendre el jove doctor Rafael Orozco. En pagament dels seus honoraris, el doctor, enlloc de diners, va demanar un quadre a Miró per penjar-lo al nou centre assistencial del qual seria director, l'avui desaparegut Hospital de la Creu Roja de Tarragona.

Al cap d'uns mesos, l'artista li va lliurar una pintura seva com a avanç d'un projecte més ambiciós: la realització d'un tapís. El 27 de setembre de 1968 Joan Miró va firmar un primer esborrany del "Tapís de Tarragona". Va encarregar la peça al jove artista Josep Royo, que havia contribuït a la renovació de la Fàbrica de Tapissos Aymat de Sant Cugat del Vallès, que més endavant es coneixeria com Escola Catalana de Tapisseria.

El "Tapís de Tarragona", de Miró i Royo, i el quadre "Gràcies / Gràcies", de Miró, són les dues primeres donacions d'obres que ara configuren el Fons d'Art de la Creu Roja a Catalunya. La Creu Roja britànica mostrarà ara una selecció d'aquest valuós fons, donat per artistes principalment catalans de renom internacional. En aquesta exposició de Londres es podran veure, entre altres, peces de Miquel Barceló, Josep Maria Subirachs, Antoni Tàpies, Javier Mariscal, Josep Guinovart i Rosa Serra.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut