Carles Puigdemont, Toni Comín, Lluís Puig, Meritxell Serret i Clara Ponsatí
Carles Puigdemont, Toni Comín, Lluís Puig, Meritxell Serret i Clara Ponsatí

El Suprem retira les euroordres de detenció contra Puigdemont i els 4 consellers cessats

Amb aquest moviment, el jutge intentaria evitar que la justícia belga decideixi els delictes pels quals han de ser processats

RedaccióActualitzat

El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha acordat retirar les ordres europees i internacionals de detenció contra Carles Puigdemont i els quatre consellers cessats en aplicació de l'article 155, Toni Comín, Lluís Puig, Meritxell Serret i Clara Ponsatí, que són a Bèlgica..

Llarena ha ordenat que es comuniqui la seva decisió a les autoritats belgues perquè quedi sense efecte la col·laboració sol·licitada en el seu dia, i sol·licita la devolució del formulari.

El magistrat del Suprem recorda que l'ordre europea de detenció és un instrument de col·laboració judicial i que, un cop emesa, el jutge instructor pot ponderar en qualsevol moment la conveniència o l'oportunitat del seu manteniment, tenint en compte les circumstàncies que li donen suport d'acord amb el seu dret intern i els efectes que aquesta ordre de detenció pugui tenir en el procés penal que s'estigui tramitant, en aquest cas a Espanya.

La Fiscalia belga ja ha anunciat que demanarà al tribunal que retiri les euroordres contra Puigdemont i els consellers cessats 

Evitar que Bèlgica decideixi

Amb aquest moviment, Llarena intentaria evitar que la justícia belga decideixi els delictes pels quals han de ser processats Puigdemont i els quatre consellers cessats. Cal recordar que els delictes de sedició i rebel·lió no existeixen a Bèlgica, per la qual cosa el jutge a Brussel·les buscava un delicte que pogués tenir una certa equivalència, com ara la coalició de funcionaris, que comporta 6 mesos de presó.

L'ordre de detenció a Espanya segueix vigent

Amb aquesta decisió, la justícia belga ja no estaria obligada a extradir Puigdemont i els consellers destituïts, però aquests serien igualment detinguts si tornessin a territori espanyol, perquè l'ordre de detenció emesa pel Suprem continua vigent a Espanya.

Prohibeixen a TV3 i Catalunya Ràdio dir "consellers empresonats" o "president Puigdemont"

ARXIVAT A:
Procés catalàJudicial
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut