El Suprem dels EUA avala Trump i li permet concórrer a les primàries de les presidencials

Diversos estats com Colorado havien vetat la candidatura del republicà al·legant-ne la implicació en l'assalt al Capitoli

RedaccióActualitzat

Victòria important de Donald Trump aquest dilluns al Tribunal Suprem dels Estats Units, que ha anul·lat per unanimitat la decisió judicial que l'havia exclòs del procés de primàries republicanes de l'estat de Colorado.

La resolució del Suprem, que li aplana el camí per ser elegit com a candidat del seu partit a la presidència, s'ha sabut la vigília del superdimarts, en què 15 estats, inclòs Colorado, organitzen simultàniament les seves primàries per a les presidencials de novembre.

La decisió afectarà, molt probablement, les denúncies similars que encara s'han de resoldre als estats de Maine i Illinois.

A Colorado, el tribunal superior havia exclòs Trump del procés electoral en virtut de la 14a esmena de la Constitució dels Estats Units, al·legant que va incitar i donar suport a la insurrecció del 6 de gener del 2021, que va desembocar en l'assalt al Capitoli.

Trump és el favorit de la nominació republicana per desbancar el president demòcrata, Joe Biden, a les eleccions nord-americanes del 5 de novembre i l'únic rival que li queda per a la nominació del seu partit és l'exgovernadora de Carolina del Sud Nikki Haley.


La rapidesa del Suprem

L'elegibilitat de Trump havia estat impugnada als tribunals per un grup de sis votants a Colorado --quatre republicans i dos independents-- que el van presentar com una amenaça per a la democràcia nord-americana i van intentar fer-lo responsable de l'atac del 6 de gener del 2021 al Capitoli dels Estats Units.

La rapidesa del Suprem a l'hora de resoldre la disputa electoral de Colorado contrasta amb la lentitud que el mateix tribunal manté en el cas en què l'expresident dels Estats Units s'enfronta a diversos càrrecs per haver intentat anul·lar la seva derrota electoral del 2020.

El judici de Trump s'ha suspès a l'espera del resultat de la decisió del Tribunal Suprem, un benefici per a ell mentre fa campanya contra Biden.

En la disputa de Colorado, els jutges van acordar que abordarien el cas només dos dies després que Trump presentés l'apel·lació i han pres la decisió en poc més de dos mesos.

La majoria conservadora del Tribunal Suprem inclou tres membres nomenats pel mateix Trump.

ARXIVAT A:
JudicialEstats UnitsTrump Eleccions Estats Units
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut