El Suprem anul·la la primera ZBE, però l'Ajuntament no preveu retornar les multes pagades

El revés judicial no afecta l'actual ZBE, en vigor des de fa nou mesos, després que l'Ajuntament l'aprovés arran de la sentència inicial del TSJC del 2022

RedaccióActualitzat

El Suprem ha tombat la primera normativa de la zona de baixes emissions (ZBE) de l'Ajuntament de Barcelona, que va estar en vigor des del gener de 2020 fins al febrer del 2023.

El tribunal ratifica així la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i es rebutja el recurs del consistori.

En la sentència que s'ha comunicat aquest dijous, el Suprem, tot i que no qüestiona la necessitat d'implementar mesures per millorar la qualitat de l'aire, diu que la primera normativa no va ser prou justificada per part del consistori.


No esperen haver de tornar multes

Pel tribunal, l'Ajuntament no va valorar prou les conseqüències socials i econòmiques per als propietaris dels vehicles afectats a qui se'ls restringia la circulació per motius d'antiguitat, ni tampoc se'ls va oferir alternatives.

El revés judicial no afecta l'actual zona de baixes emissions en vigor des de fa nou mesos.

L'Ajuntament ja va actualitzar el text i va tornar a aprovar una ordenança a principis del 2023, després de la primera sentència del TSJC, del 2022.

Segons ha sabut TV3, entre setembre del 2020, quan es van començar a cobrar les multes, i gener del 2023, moment en què es va aprovar la nova normativa, es van posar unes 320.000 multes. Això, del total de 367.787 sancions que es van posar fins al setembre del 2023.

Unes sancions que l'Ajuntament de Barcelona considera que no haurà de retornar, perquè interpreta que només s'anul·larà les multes recorregudes pels conductors, que no estan pagades.

Això sí, tenia preparat un fons de 31,8 milions d'euros per fer-hi front.

 

ARXIVAT A:
JudicialContaminacióTribunal Suprem TSJCCrisi climàticaZBE Barcelona
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut