Notre-Dame ja ha recuperat l'agulla i el gall daurat al capdamunt (Reuters/Christian Hartmann)

El simbolisme de l'agulla i el nou gall de coure i or que tornen a coronar Notre-Dame

El gall original, danyat durant l'incendi de 2019, serà exposat en un museu de la catedral

RedaccióActualitzat

La catedral de Notre-Dame, a París, torna a lluir el gall daurat al capdamunt de la icònica agulla destruïda per l'incendi del 15 d'abril de fa quatre anys

És, sens dubte, un pas més, amb una forta càrrega simbòlica, cap a la reobertura, que està prevista per d'aquí a gairebé un any, el 8 de desembre del 2024.

El gall ha estat dissenyat per l'arquitecte Phillipe Villeneuve (Reuters/Christian Hartmann)

De coure recobert amb una capa d'or, el gall, dissenyat per l'arquitecte Phillipe Villeneuve, substitueix l'original, que va quedar malmès per les flames i que s'exhibirà en un nou museu sobre Notre-Dame.

"És un fènix", ha dit Villeneuve del gall, un recordatori que "la catedral ha renascut de les seves cendres".

El nou gall ja corona la nova agulla, encara envoltada per una bastida (Reuters/Lucien Libert)

A l'interior, el nou gall amaga relíquies que es van poder salvar del foc: restes òssies de Saint-Denis, primer bisbe de París, al segle III, i de Sainte-Geneviève, patrona de la ciutat, i un fragment de la corona d'espines de la crucifixió de Crist.

També un document amb els noms de les gairebé 2.000 persones que han intervingut en la reconstrucció del temple.

Abans de pujar-lo, el gall ha estat beneït per l'arquebisbe de París, Laurent Ulrich (Reuters/Christian Hartmann)

Abans de ser traslladat fins al capdamunt de l'agulla, a 96 metres d'alçada, el gall daurat ha rebut la benedicció de l'arquebisbe de París, Laurent Ulrich

L'agulla, col·locada al seu lloc a finals de novembre, però encara envoltada de bastides, ha estat reconstruïda tal com era, després d'un debat inicial sobre si calia reproduir-la o aprofitar l'avinentesa per crear-ne una de nova, diferent, contemporània.

Es dona la circumstància que l'agulla, malgrat que avui en dia és tot un símbol que calia recuperar, no formava part del disseny original de Notre-Dame, acabada a finals del segle XIV després de més de 200 anys d'obres.

El gall que corona l'agulla de Notre-Dame ha estat col·locat amb una gran grua (Reuters/Christian Hartmann)

És molt més nova, perquè va ser afegida al segle XIX, durant una restauració, per l'arquitecte Viollet-le-Duc, el mateix que va afegir les teulades punxegudes a les torres de la ciutat de Carcassona.

El president de França, Emmanuel Macron, va visitar Notre-Dame la setmana passada per veure la nova agulla i va assegurar que la reconstrucció de la catedral estarà acabada a temps. 

Per aconseguir-ho, 500 persones hi treballen cada dia. 

 

ARXIVAT A:
PatrimoniFrançaNotre-DameArquitectura
Anar al contingut