Pla obert de la plaça de la Font durant la concentració de suport a Mas, Ortega i Rigau, amb la façana de l'ajuntament de Tarragona al fons, am…
Pla obert de la plaça de la Font durant la concentració de suport a Mas, Ortega i Rigau, amb la façana de l'ajuntament de Tarragona al fons, amb un cartell on es pot llegir "Tots som 9-N" i una gran estelada, el 13 d'octubre del 2015. (Horitzontal)

El secretari municipal de Tarragona titlla d'amenaça la carta antireferèndum de Madrid

Joan Anton Font ha respost a la carta enviada per Bermúdez de Castro als secretaris i interventors locals en què se'ls reclama que no col·laborin amb l'1-O

RedaccióActualitzat

Fa quatre dies es va fer públic que el govern espanyol havia enviat una carta als secretaris i interventors de les administracions locals, sobretot ajuntaments, reclamant-los la seva col·laboració per evitar la celebració del referèndum de l'1 d'octubre.

Aquest divendres s'ha sabut que un dels receptors de la carta, Joan Anton Font, secretari de l'Ajuntament de Tarragona, va respondre-hi directament l'endemà, el 4 de juliol.

En la carta de resposta, Font afirma que s'ha posat en dubte "la correcta actuació d'un col·lectiu professional" i se'ls han atorgat funcions que no els corresponen, i nega que depenguin de l'administració espanyola. També es queixa que la carta s'hagi fet pública.

"La seva carta, exterioritzada a través dels mitjans de comunicació, s'assembla més a una amenaça que a una oferta de col·laboració, que, aprofito per dir-ho, es troba a faltar en molts altres aspectes."

Font demana al signant de la carta, el secretari d'estat per a les Administracions Territorials, Roberto Bermúdez de Castro, que "no sotmeti a pressió l'actuació de secretaris i interventors", perquè "només pot afectar negativament l'exercici de les nostres funcions amb l'objectivitat, neutralitat i imparcialitat que requereixen."

 

 

"És una actuació totalment incorrecta"

Entrevistat per Catalunya Ràdio, Font s'ha queixat que els volen atribuir responsabilitats que no tenen i ha afirmat que no els correspondrà a ells interpretar l'ordenament jurídic pel que fa al referèndum.

"Intenten posar-nos dependències funcionals en relació amb l'Estat que nosaltres no tenim i, a més a més, intenten atribuir-nos responsabilitats en una sèrie d'actuacions que poden anar acompanyades del referèndum que tampoc no tenim. És com dir-nos: 'Escolta, vigileu que no ho facin, perquè és la vostra missió vigilar-ho, no?' És una actuació totalment, jo crec, incorrecta."

El secretari de l'Ajuntament de Tarragona recorda en la seva resposta que en l'actual ordenament jurídic no existeix la figura de l'advertència d'il·legalitat citada en la carta. Tot això passa en un ajuntament governat pel PSC, el PP i Unió, i on els socialistes presentaran al pròxim ple una moció antireferèndum.

L'AMI reitera "el caràcter polític del conflicte"

Per la seva banda, l'AMI, l'Associació de Municipis per la Independència, també s'ha queixat que la carta "vol fer recaure en els tècnics de l'administració local una pressió que no els correspon". L'entitat també insisteix que la solució no pot anar per aquesta via, a causa del "caràcter polític del conflicte que ens ocupa."

Aquest posicionament, l'entitat el va decidir en una reunió celebrada a Figueres aquest dimecres. En la nota feta pública també recorden que la convocatòria del referèndum la farà el govern de la Generalitat, i que serà llavors quan es concretaran les demandes que puguin fer "al món local per celebrar-lo".

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut