Madrid

La Moncloa adverteix els ajuntaments catalans que no poden participar en l'1-O

El govern espanyol recorda per carta als funcionaris dels ajuntaments que les sentències del TC incideixen directament en l'exercici de les seves funcions

Actualitzat

El govern espanyol ha enviat una carta als secretaris d'ajuntaments i interventors, que són els responsables jurídics i econòmics dels municipis, advertint-los que la convocatòria del referèndum de l'1 d'octubre és il·legal. L'Estat, d'acord amb els pronunciaments del Tribunal Constitucional, considera que el referèndum incompleix tant la Constitució com l'Estatut català, i per això recorda als funcionaris dels ajuntaments que les sentències del Constitucional incideixen directament en l'exercici de les seves funcions:

"L'adequat respecte a aquests pronunciaments del Tribunal Constitucional incideix directament en l'exercici de les funcions que vostè té encomanades, en matèria de fe pública, emissió d'informes jurídics i assessorament legal preceptiu"

La Generalitat vol traspassar la responsabilitat del referèndum

La carta la firma el secretari d'Estat d'Administracions Territorials, Roberto Bermúdez de Castro, i l'han enviada a tots els ajuntaments, i també a les quatre diputacions i els 42 consells comarcals. El text afirma que la Generalitat vol traspassar a les administracions locals una gran part de la responsabilitat de l'organització del referèndum, tant per a la confecció del cens com a la formació de meses o la utilització d'espais com a col·legis electorals.

 

És per això que ofereix col·laboració als funcionaris per evitar qualsevol incompliment de les reiterades advertències del Constitucional. Aquesta carta és un nou pas del govern espanyol per censurar el plebiscit. Aquest mateix dilluns va denunciar que la Generalitat actua amb poca transparència en l'elaboració de les lleis del referèndum i de transitorietat jurídica. El portaveu, Íñigo Méndez de Vigo, va acusar el govern català de pressionar diversos col·lectius.

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut