El vídeo d'un rescat increïble: topa amb una planxa de neu i acaba salvant un home sepultat

Un esquiador va topar amb una planxa de surf i va començar a cavar a la neu fins a trobar la cara de la persona accidentada

Actualitzat

"Si sou esquiadors o surfistes, mireu-vos el vídeo". Això ho ha escrit l'esquiador Francis Zuber, un dels protagonistes d'un rescat increïble a prop del pic Baker, a la costa oest dels Estats Units.

Zuber ha publicat un vídeo al seu perfil d'Instagram on es pot veure com salva un surfista sepultat a la neu. A l'inici de les imatges baixa esquiant per una zona d'arbres i amb molta neu, però el vídeo fa un tomb quan veu una taula de surf que es belluga.

A la zona de l'accident hi havia molta neu i molts avets de grans dimensions (Francis Zuber)

"Oh, merda! Estàs bé?", crida. Però no aconsegueix cap resposta i avança com pot entre la neu. Llavors és quan s'adona que hi ha una persona totalment enterrada i comença a cavar amb les mans i amb totes les seves forces. Amb l'esforç gairebé no pot respirar.

"Em pots sentir?", torna a cridar, però no respon ningú. Finalment, aconsegueix treure tota la neu fins a arribar a la cara del surfista. Torna a cridar: "Estàs bé?", i per fi rep un "sí". Esgotat, para un moment per agafar aire i finalment l'acaba de desenterrar amb la pala que porta a la motxilla. Una història èpica.
 

La trampa dels avets

L'accident va passar a principis de març, però Zuber no ha publicat el vídeo fins aquesta setmana. "Només diré que les muntanyes no tenen en compte l'experiència que tinguis", ha escrit.

Va poder treure el surfista perquè portava una pala a la motxilla (Francis Zuber)

El surfista, Ian Steger, havia caigut a la "trampa de l'avet". Són les zones que queden sense neu al voltant del tronc de l'avet, les branques del mateix arbre eviten que s'hi acumuli la neu i s'acaben convertint en forats perillosos per als esquiadors.

Avui, l'esquiador i el surfista s'han retrobat en una emotiva entrevista. "Al vídeo em cridava i em deia si estava bé, però jo no podia sentir absolutament res. Només sentia la meva respiració", ha explicat Steger que té anys d'experiència en esports de neu. "No podia parar de pensar que moriria i que no podria dir-li a la meva nòvia com l'arribo a estimar", ha dit.
 

El material necessari

"Sobretot, feu un curs de prevenció i detecció d'allaus. Entreneu-vos per saber què faríeu en una situació com la que he viscut", ho recomanava el mateix Zuber a la publicació on ha penjat el vídeo. De fet, ha estat capaç de treure el surfista de sota la neu perquè porta el material adient.

La sonda, la pala i l'ARVA, el detector de víctimes d'allaus, és imprescindible per garantir la seguretat quan es fan esports de muntanya amb neu. Però no només és imprescindible el material, si no també saber-lo fer servir.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut