El respirador català d'emergència OxyGEN ja ha despertat interès en 60 països
L'AEMPS ha aprovat l'estudi que es farà als hospitals Clínic i Can Ruti per posar a prova l'aparell

El respirador català d'emergència OxyGEN ja ha despertat interès en 60 països

L'èxit de la iniciativa recau en el hardware obert: els plànols tècnics i la llista de materials necessaris per produir els respiradors estan disponibles dins una pàgina web accessible a tothom

RedaccióActualitzat

El respirador OxyGEN, de l'empresa catalana Protofy.xyz, traspassa fronteres. En només dues setmanes, el projecte, que va néixer en unes petites oficines de Barcelona, s'ha acabat convertint en un fenomen d'impacte mundial, que ha creat una enorme comunitat amb un únic objectiu: dotar els centres sanitaris del material necessari per combatre el coronavirus. 

Aquest divendres ha obtingut l'autorització de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) i ha despertat l'interès d'empreses com Seat, que ja han començat a produir respiradors a gran escala, a la seva planta de Martorell.


El projecte mèdic ja ha arribat a 60 països i la xarxa de col·laboradors supera els 5.000 agents, entre empreses, hospitals, centres de recerca, universitats i administració.

L'èxit d'aquesta iniciativa d'enginyers, metges i investigadors es resumeix en dues paraules: hardware obert. "Vam dissenyar una màquina seguint un enfocament 'low-tech' que permetés una fabricació massiva a tot el món", comenta Ignasi Plaza, conseller delegat de Protofy.xyz i màxim responsable del projecte OxyGEN.

I és que els plànols tècnics i la llista de materials necessaris per produir els respiradors estan disponibles dins una pàgina web accessible a tothom.

A més, des de l'empresa han dissenyat dues versions d'OxyGEN perquè els respiradors es puguin adaptar a diferents cadenes de producció: la versió "M", que es pot construir a base de fusta o acrílic des de tallers de menors dimensions, i la versió "P", pensada per a grans superfícies industrials, ja que la seva producció es fa a partir de materials metàl·lics.

Països com Israel, l'Índia, els EUA, l'Argentina o Nicaragua, entre d'altres, ja disposen de projectes mèdics basats en el prototip català. 

 

Un dispositiu que emula els respiradors de les ambulàncies

L'objectiu d'OxyGEN és ajudar a la ventilació en situació d'absència de respiradors convencionals en aquells pacients amb problemes respiratoris severs, com els provocats per la Covid-19. Només es contempla per al seu ús transitori en situació d'emergència i d'absència d'un ventilador convencional disponible.

Es tracta d'un dispositiu d'emergència que permet automatitzar els balons ressuscitadors manuals (tipus Ambu), de manera mecanitzada i autònoma, per utilitzar-los com a suport a la respiració. Un funcionament similar als respiradors que es troben a les ambulàncies, tal com explica Ignasi Plaza:

"El nostre prototip funciona com un accionador automatitzat d'un Ambu, que és com una pilota de rugbi de silicona que dona aire; el que vam fer nosaltres va ser incorporar elements mecànics que pressionin l'Ambu perquè proporcionin la respiració assistida adequada per a cada pacient."

Gràcies a aquest sistema, "el personal sanitari que acciona l'Ambu es podrà alliberar i així atendre diversos pacients alhora", remarca Lluís Rovira, cofundador de Protofy.xyz.
 

Tot i que els respiradors ja compten amb l'homologació de l'AEMPS, des de Protofy.xyz Plaza assegura que es mantindran actius per millorar les prestacions dels dispositius:

"Estem treballant en millores a nivell de muntatge i en la simplificació dels mecanismes."

A banda, l'empresa, amb seu a Barcelona, assessora constantment els diferents fabricants per assegurar que tota la producció es realitza de forma correcta.

El següent repte és trobar el material suficient per poder fer front a una fabricació a gran escala. "Quan certifiques un dispositiu mèdic, el llistat de components ha de ser sempre el mateix; a hores d'ara, moltes fàbriques estan parades, i a vegades és difícil trobar grans estocs", conclou Plaza.

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
Anar al contingut