El repte de viure una setmana sense consumir res envasat en plàstic
Cada dia es llencen 26 tones de plàstic al mar Mediterrani

El repte de viure una setmana sense consumir res envasat en plàstic

La campanya "Boicot al plàstic" planteja deixar d'utilitzar, des d'aquest dilluns i durant set dies, productes que portin un embolcall de plàstic

Núria VidalActualitzat

N'hi ha prou de reciclar el plàstic per minimitzar-ne els efectes negatius? Cada vegada són més les veus que tenen clar que l'objectiu ha de ser reutilitzar i reduir els embolcalls de plàstic i amb aquesta finalitat, aquesta setmana es vol fer un boicot al plàstic. El repte, viure sense plàstic amb motiu de la Setmana de Medi Ambient.

Diferents entitats i moviments de consumidors que s'agrupen en el moviment Residu Zero plantegen que, des d'avui i durant 7 dies, no es consumeixi cap aliment que porti un embolcall de plàstic. Algunes associacions que s'adhereixen a la iniciativa, com Greenpeace, van més enllà i proposen fer-ho durant 21 dies perquè així esdevingui una rutina.

La directora de Re-Zero, Rosa Garcia, resumeix així la iniciativa:

"Anar a comprar amb elements reutilitzables, amb les nostres carmanyoles, amb les nostres bosses, comprar a granel i, sobretot, fer valdre aquest dret del consumidor a consumir sense generar residus i demanar als proveïdors que canviïn la seva política d'envasats."


Campanya viral

Les xarxes socials i els grups de Whatsapp s'han inundat de missatges amb l'etiqueta #Boicotplástico2019, amb vídeos i imatges que proposen el repte de no utilitzar cap embolcall de plàstic durant una setmana:

 

 


Representants de la xarxa Residu Zero, com Juliana Marupi, denuncien coses "tan aberrants com trobar una mandarina sobre una safata de porexpan" i la directora de Re-Zero, Rosa Garcia, fa una crida als consumidors a actuar i visualitzar el rebuig al plàstic:

"La gent està cansada d'aquest model de consum d'usar i llençar i del fet que el nostre dret de consumidors sense generar residus no s'estigui garantint per part d'envasadors, distribuïdors i supermercats."


Mentalitza't, busca alternatives, porta els embolcalls

La campanya Boicot al plàstic té un doble objectiu per pressionar les grans superfícies i els governs. D'una banda, es pretén que "les empreses prenguin mesures cap a un consum sense residus" i, de l'altra, que "els governs s'adonin que la indústria del plàstic vulnera el dret dels ciutadans a consumir sense residus". En definitiva, mostrar el poder dels ciutadans com a mesura de pressió.

I pels consumidors, Greenpeace ho sintetitza així: mentalitzar-se, buscar alternatives i portar els propis embolcalls. En definitiva, comprar sense plàstics per no contribuir a la contaminació i generar un canvi de mentalitat.

Es calcula que a Espanya cada dia es llencen 26 tones de plàstic al Mediterrani i les xifres van en augment. Tot plegat afecta el medi ambient i, especialment, la fauna, però també s'alerta dels efectes del plàstic en la salut. Els microplàstics són a la cadena alimentària i a les cremes que ens posem, per exemple.

 

Alguns consells per reduir l'ús del plàstic

  1. Utilitzar bosses reutilitzables, de roba o cistells, i deixar d'utilitzar bosses de plàstic. Una bona manera és portar sempre bosses de roba al damunt per la es compres que no planifiquem.
  2. Comprar a granel i no comprar amb safates de plàstic i de porexpan. Cada vegada són més els establiments que permeten fer les compres a pes i, fins i tot, alguns distribuïdors ofereixen la possibilitat d'adquirir productes com el detergent a granel. També hi ha països on hi ha supermercats lliures de plàstic.
  3. Utilitzar recipients de vidre o acer inoxidable en comptes de recipients de plàstic.
  4. Triar botelles de vidre i eliminar el bric i les botelles de plàstic sempre que es pugui. Per exemple, per eliminar l'ús d'ampolles d'aigua s'ha de prioritzar consumir aigua de l'aixeta.
  5. Minimitzar l'ús de cosmètics o productes de neteja personal envasats amb plàstic. Tenir només els productes imprescindibles i fer servir pastilles de sabó i altres productes amb format sòlid.
ARXIVAT A:
EcologiaMedi ambient
Anar al contingut