Bradley Manning, en últim terme, amb ulleres i vestit de militar.
Manning, amb ulleres i vestit de militar, escortat per dos soldats durant un trasllat.
Londres

El relator de l'ONU contra la tortura denuncia que els EUA han tingut un tracte "cruel i inhumà" cap a Bradley Manning

El relator especial de les Nacions Unides contra la tortura, Juan Méndez, ha denunciat el tracte "cruel i inhumà" que l'exèrcit nord-americà ha brindat al soldat Bradley Manning, detingut el maig del 2010 acusat de ser el responsable de la filtració dels cables diplomàtics i militars publicats pel portal Wikileaks. La denúncia del maltractament sofert pel militar és una de les principals conclusions de la investigació que durant catorze mesos ha realitzat Méndez sobre les condicions en què Manning ha estat detingut.

RedaccióActualitzat
Segons informa el diari britànic "The Guardian", el relator subratlla en el seu informe que Manning va rebre un tracte "cruel, inhumà i degradant" durant el període d'onze mesos que va romandre reclòs en solitari durant 23 hores diàries i afegeix que aquestes condicions "podrien ser considerades tortura", ja que violen l'article 16 de la Convenció contra la Tortura.

Méndez afegeix que "la imposició de condicions seriosament punitives de detenció a una persona que no ha estat trobada culpable de cap delicte és una violació del seu dret a la integritat física i psicològica, així com de la seva presumpció d'innocència".

El soldat que va filtrar els cables a Wikileaks

Manning, de 24 anys d'edat, va ser detingut el 29 de maig de 2010 a la base operativa Hammer, als afores de Bagdad, acusat de 22 càrrecs, entre els quals hi ha el d'ajudar l'enemic per filtrar cables diplomàtics secrets al portal Wikileaks. Després de la seva detenció, Manning va ser retingut en una base a Kuwait i al juliol va ser traslladat a la base dels "marines" a Quantico, on va ser sotmès a pràctiques com obligar-lo a córrer nu pel pati a la nit.

A l'abril de l'any passat, Manning va ser traslladat a una presó militar de Kansas, on les seves condicions de detenció es van "alleujar", segons va explicar el seu advocat. Al mes de desembre va començar el seu judici, entre grans mesures de seguretat.
NOTÍCIES RELACIONADES
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut