Barcelona

El rastre de la vida en els grans pisos de la burgesia de Barcelona: retrats d'un antiquari

A través de la seva càmera, el fotògraf i antiquari Jordi Barón captura les restes d'una Barcelona que s'extingeix

Actualitzat

Quan un pis queda inhabitat, en totes les parets i cada racó s'hi guarda la memòria i part de l'essència d'aquells qui hi vivien. Durant més de 20 anys, el fotògraf i antiquari Jordi Barón ha estat testimoni del buidatge de molts pisos i, a través de la seva càmera, ha capturat l'últim alè d'uns pisos que representen una Barcelona que s'està extingint.

"Cada pis que fotografio és un pis menys que queda a Barcelona d'aquella època... es reformen, es divideixen... és el fi de la memòria burgesa de Barcelona". Així explica Barón la seva feina.

General Mitre, 199 (Jordi Barón)
General Mitre, 199 (Jordi Barón)

Barón és fill d'una de les famílies d'antiquaris més il·lustres de Barcelona i la seva trajectòria ha fet que es consideri un autèntic arqueòleg d'interiors.

"Cada pis és una aventura, no saps mai que et trobaràs"

Pot detectar totes les peces de valor entre el mobiliari o alguns quadres que hi ha dins dels pisos: "Trobar-te un piano de mitja cua en un saló tan petitet i tot tan ben muntat com si fos un 'salonet' del segle XIX és una delícia".

Rambla, 102. Actualment és una habitació d'hotel
Rambla, 102 (Jordi Barón)

Alguns d'aquests habitatges porten tancats dècades, atresorant autèntiques relíquies. Calaixos que ningú ho ha obert ni remenat durant anys, on hi ha tota mena d'objectes que conserven la memòria familiar, però que toca vendre'ls tots, la majoria als Encants.

Passeig de Gràcia, 93
Passeig de Gràcia, 93 (Jordi Barón)

Barón exposa ara "la fi d'una forma de viure i d'un passat esplendorós" en l'exposició "Domus Barcino", on recopila els moments previs al buidatge de 15 pisos. La mostra es pot veure fins al 28 de juliol.

Aquestes són algunes de les imatges que es poden veure a l'exposició:

(Jordi Barón)
Gran Via, 798
Gran Via, 798 (Jordi Barón)
Rambla Catalunya, 43
Rambla Catalunya, 43 (Jordi Barón)
ARXIVAT A:
Memòria històrica Fotografia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut