Imatge d'una colonoscòpia
Imatge d'una colonoscòpia (ACN)

El que es menja abans d'una colonoscòpia no n'altera el resultat, segons un estudi

El descobriment pot millorar l'acceptació de la colonoscòpia i fer que augmenti la participació en el programa de cribratge de càncer colorectal              

RedaccióActualitzat

Un estudi científic revela que no seguir una dieta restrictiva abans d'una colonoscòpia no afecta la qualitat ni els resultats de la prova.

L'estudi clínic, publicat a la revista Endoscopy International Open, està liderat per Salvador Machlab, digestòleg i investigador de l'Institut d'Investigació i Innovació Parc Taulí (I3PT).

Segons aquest estudi, els pacients que tinguin programada una colonoscòpia poden seguir la seva dieta habitual abans de fer la prova i aconseguir igualment una neteja adequada de l'intestí.

Tradicionalment, la preparació per a una colonoscòpia obliga a fer una dieta baixa en fibra durant els tres dies previs a la prova. A més, s'ha de prendre una solució evacuant.

Aquesta rutina es considera la part més feixuga de la colonoscòpia per als pacients, ja que té un impacte negatiu en la seva qualitat de vida i, sovint, els desmotiva a repetir la prova.

Professionals sanitaris fent una colonoscòpia preventiva dins del programa de detecció precoç del càncer de còlon
Professionals sanitaris fent una colonoscòpia preventiva dins del programa de detecció precoç del càncer de còlon (ACN)

De fet, un estudi previ liderat pel doctor Machlab ja va demostrar que seguir una dieta baixa en residus d'un sol dia –en lloc de tres dies– no comprometia la qualitat de la neteja del còlon ni els resultats de la prova. Aquest nou estudi va un pas més enllà i constata que es pot evitar completament aquesta dieta i oferir una opció amb millor tolerabilitat per al pacient.

Els resultats de l'estudi són molt positius, ja que la taxa d'èxit en la neteja del còlon ha sigut superior al 95%. És a dir, que en 95 de cada 100 pacients, el risc que no es detectin lesions significatives per la presència de femta a la colonoscòpia és molt baix.

"La neteja és el factor més important per fer una colonoscòpia de qualitat i amb la dieta lliure no s'ha compromès els indicadors de qualitat o eficàcia de la prova", explica Salvador Machlab. I afegeix que en un futur "podria implicar un canvi en els protocols de preparació i en les guies clíniques".

L'estudi multicèntric ha inclòs una mostra de 582 persones d'entre 50 i 69 anys que participen en el programa de cribratge de càncer de còlon.

Beneficis per a la pràctica clínica

Les unitats endoscòpiques viuen un augment de la càrrega assistencial per la demanda creixent de colonoscòpies. En aquest sentit, l'eliminació de la restricció dietètica que defensa l'estudi permetria més flexibilitat en la programació de les proves perquè se simplificaria el protocol de preparació i milloraria l'experiència dels pacients. 

 

 

ARXIVAT A:
SalutCàncerInvestigadors catalans
Anar al contingut