Lambán és expresident de l'Aragó i senador per designació autonòmica (EFE/Javier Cebollada)

El PSOE expedienta Javier Lambán per negar-se a votar la llei d'amnistia al Senat

L'expresident de l'Aragó no va assistir a la votació per no haver de donar suport a una llei que diu que agreuja "el problema de convivència" i perjudica la democràcia

Redacció/Agències

El PSOE obrirà un expedient al senador i secretari general del partit a l'Aragó, Javier Lambán, per haver-se negat a votar la llei d'amnistia al Senat.

L'expresident socialista de l'Aragó va decidir no assistir aquest dimarts a la cambra alta per evitar posicionar-se a favor de l'amnistia, cosa que, segons va dir, seria actuar amb deslleialtat amb ell mateix.

La decisió la va comunicar prèviament al partit a través d'una carta remesa al portaveu del PSOE al Senat, Juan Espadas, en què explicava que no aniria al ple per no haver de donar suport, "per activa o per passiva", a un llei que "honradament" creu que "està agreujant el problema de convivència a la resta del país i perjudicant la salut de la democràcia".

No és la primera vegada que un líder socialista s'absenta del Senat per no haver de donar suport a una llei. També ho va fer l'expresident de la Generalitat José Montilla, que va marxar de l'hemicicle per no haver de donar el vistiplau a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

Al Congrés, la direcció del grup socialista va sancionar en l'anterior legislatura amb 600 euros Carmen Calvo per trencar la disciplina de vot amb la seva abstenció a la llei trans, i també Odón Elorza per la seva disconformitat amb l'elecció d'Enrique Arnaldo com un dels magistrats del Tribunal Constitucional pactats pel PSOE i el PP.


Possible multa

L'expedient que s'ha posat en marxa analitzarà els motius de l'absència de Lambán i, posteriorment, el partit determinarà si se li aplica o no una sanció econòmica com estableix el reglament intern del grup parlamentari socialista.

Aquest reglament assenyala que les absències de parlamentaris a les reunions o votacions de les ponències o comissions de les quals formin part o del ple de la cambra hauran d'estar sempre justificades i autoritzades de forma prèvia i expressa.

En el cas concret d'absències no autoritzades a votacions en el ple, els parlamentaris s'enfronten a una possible multa de fins a 600 euros si les votacions requereixen majoria qualificada o tenen singular importància.

En aquest cas concret, l'absència de Lambán no va modificar el resultat previst, ja que el ple del Senat va aprovar gràcies a la majoria absoluta del PP a la cambra alta el veto a la proposició de llei d'amnistia, que haurà de tornar al Congrés per rebre la llum verda definitiva i entrar en vigor.

La secretària general del Partit Popular, Cuca Gamarra, ha qualificat l'expedient d'"avís per a navegants a tots els diputats del Partit Socialista, als quals el sanchisme els diu el que han de fer".

"El que busca és que els diputats socialistes es quedin quiets i callats, votant sí l'amnistia i traint els seus votants i lliurant la igualtat entre tots els espanyols", ha assegurat.

ARXIVAT A:
PSOESenatAmnistia
Anar al contingut