La Haia

El primer ministre holandès presenta davant la reina Beatriu la dimissió formal

El primer ministre holandès, Jan Peter Balkenende, ha anunciat davant el Parlament holandès la renúncia en ple del govern de centredreta que liderava, després d'haver perdut el suport d'un dels tres socis de la coalició conservadora. L'origen de la polèmica és l'actuació de la titular d'Immigració, perquè li va retirar el passaport a la diputada d'origen somali Ayan Hirsi Ali i, després d'una forta controvèrsia, l'hi va retornar. Balkenende ja ha presentat davant la reina Beatriu la seva dimissió formal.

Actualitzat
Holanda té des d'aquesta nit un govern en funcions. El primer ministre ha anunciat el trencament del tripartit de centredreta que fins ara governava el país. La crisi l'ha desencadenat la sortida dels socis liberals pel desacord amb la manera com la ministra d'Immigració ha gestionat l'"afer Hirsi Ali".

Hirsi Ali és una parlamentària holandesa d'origen somali, amenaçada de mort pels islamistes radicals. El motiu: haver fet el guió de la pel·lícula del director Theo van Gogh, assassinat fa dos anys per radicals musulmans.

La ministra d'Immigració va retirar la nacionalitat a Hirsi Ali per haver mentit en la sol·licitud d'asil quan va arribar al país, però davant la pressió del Parlament, l'hi ha tornat a donar. Un canvi de criteri que ha desencadenat la ruptura del govern holandès.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut