Barcelona

El preu de la verdura es multiplica per 4 en 10 dies

Els preus de productes com el bròquil o l'enciam es disparen pel fred al sud d'Europa

Actualitzat

Un dels efectes col·laterals de l'onada de fred a Europa és que a Espanya s'ha disparat la demanda de verdures i hortalisses. El motiu, perquè als altres tres grans països productors -Grècia, Itàlia i Turquia- les fortes glaçades han malmès les collites i la producció s'ha reduït dràsticament. Així doncs, les exportacions dels productes agrícoles espanyols van a l'alça i també els preus dels productes frescos. Avui el carbassó, les carxofes, els porros i els enciams, són el doble o el triple de cars que fa deu dies, i el preu del bròquil s'ha quadruplicat.

 

Agafant de referència els preus a Mercabarna, fa 10 dies un enciam o una coliflor costava 60 cèntims. Ara, el preu gairebé s'ha triplicat i ja és d'un euro i mig. Passa el mateix amb el bròquil. Una peça valia 50 cèntims: ara, el botiguer la paga a quatre vegades més, dos euros pel mateix producte.

Són xifres que mai fins ara s'havien vist, segons ha explicat Jaume Flores, el president de l'Associació Majoristes de Fruites, Verdures i Hortalisses de Mercabarna.

"És un fet molt excepcional. Ho hem vist aquest any, però potser no ho tornarem a veure fins d'aquí a 10-15 o 20 anys. Són situacions extraordinàries".

Aquesta pujada excepcional de preus condiciona tothom a l'hora de comprar.

Itàlia, Grècia, Turquia i Espanya són els grans països productors del sud d'Europa, i, de moment, Espanya és l'únic on les glaçades no han fet malbé les collites de verdura.

Ara tothom espera que el fred imminent anunciat per als pròxims dies no faci perdre la collita d'aquí.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut